Annons

Tre som vänder hem igen

Sport Theo Ekström, Simon Omari och Victor Holmberg är tillbaka i IFK.
Sport • Publicerad 8 augusti 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Simon Omaris första inhopp i IFK Hässleholms A-lag var en höstkväll 2013. IFK Hässleholm ledde redan med 5–0 mot Älmhult och den då 17-årige Hästvedasonen fick spela de sista tre minuterna.

Simon Omaris andra match i IFK Hässleholm kom nästan fem år senare på ett stekhett Lindsdals IP. IFK har hunnit gå upp till tvåan, Omari har hunnit spela några år i Mala. Vad är det som gör att han nu kommer tillbaka igen?

Annons

– Jag har tänkt på det ett litet tag så jag skrev till Bosse (Nilsson) och han sade att jag kunde komma på en träning, säger Omari som nu har hunnit bli 22 år gammal.

En fotskada gjorde att Simon Omari fick mindre speltid i juniorlaget och sedan tröttnade han på fotbollen.

– Jag höll uppe ett år. Men jag saknade fotbollen hela tiden och när några kompisar började spela i Mala hängde jag på dit.

I Mala har han konstant varit målfarlig med tolv mål i år – men det var i sexan. Omari erkänner att den nya satsningen är en chansning men den här gången är han beredd att ge allt.

– Jag tänker på kost, sömn, träning. Allt. Men det är bra spelare i IFK och det blir inte lätt att ta en plats, säger han.

IFK:s tränare Daniel Nilsson är nöjd med vad han har sett så här långt.

– Han gjorde det bra på träningarna och fick chansen i B-lagsmatchen mot Nosaby eftersom man kan låna in spelare där, säger han.

Nilsson gillade vad han såg och i höstpremiären borta mot Lindsdal fick Simon Omari några minuter i matchens slutskede.

Omari spelar helst som yttermittfältare men kan även tänka sig att spela ytterforward eller centralt på mitten.

En spelare som däremot föredrar innermittfältet är 15-årige Victor Holmberg. Efter ett och ett halvt år i Malmö FF bestämde sig Holmberg för att gå gymnasiet i Hässleholm och komma tillbaka till IFK.

Annons

– Vid gymnasievalet kände jag att jag har pendlat tillräckligt. Alternativet var att flytta ned dit och det var inte aktuellt, säger han.

Holmberg har fått göra ett par inhopp i DM respektive i träningsmatchen mot Kvarnby för två veckor sedan.

– Jag tillhör inte A-laget ännu men jag har tränat med dem i år. Jag får börja med inhopp, jag har gott om tid, säger Holmberg.

Ett tredje offensivt vapen som har kommit tillbaka är Theo Ekström som blev IFK:s yngste målskytt i historien när han gjorde mål som 14-åring. Nu har han hunnit bli 19 och efter tre år i Kalmar FF återvänder Ekström till hemtrakterna.

– Det fanns inget annat på kartan än att komma tillbaka till IFK. Jag har en god relation med Daniel, säger Ekström som hoppas klättra i divisionerna igen.

– IFK är ett bra lag och det gäller att jobba hårt för att få spela. Men målet är att ta sig upp i divisionerna igen.

Omari kom från division 6, Holmberg och Ekström från allsvenska klubbar. Kanske är det filosofin att inte stoppa spelare som vill upp som gör att det blir så många hemvändare.

– Som tränare drivs jag av att utveckla och det är inte alltid en spelare och en klubbs utveckling går hand i hand, säger Daniel Nilsson och fortsätter:

– Vi hjälper spelare att få kontakt och träningsmöjligheter med klubbar högre upp.

IFK har haft en tuff vårsäsong men Nilsson hoppas att helgens seger mot Lindsdal blir början på en lika lysande höst som i fjor.

Annons

– Vi har blivit bättre på varje punkt. Vi släpper in få mål och jämfört med i fjor har vi dragit ned på korten med en tredjedel, säger han.

Vad är målet med hösten?

– Jag siktar på att utveckla våra spelare.

Finns det något specifikt sportsligt mål, till exempel att inte åka ur?

– Det är klart att man aldrig vill åka ur en serie men det är inget vi har tänkt på, säger Daniel Nilsson.

bild 1/2
Efter en paus i Mala är Simon Omari återigen redo att satsa. Foto: Lennart Månsson
Victor Holmberg, Simon Omari och Theo Ekström har alla ett förflutet i IFK Hässleholm. När de tog steget upp eller ned till tvåan var bara en klubb aktuell. Foto: Lennart Månsson
Efter en paus i Mala är Simon Omari återigen redo att satsa. Foto: Lennart Månsson
Victor Holmberg, Simon Omari och Theo Ekström har alla ett förflutet i IFK Hässleholm. När de tog steget upp eller ned till tvåan var bara en klubb aktuell. Foto: Lennart Månsson
Johannes Höghäll Johnsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons