Annons

Birgit är fortfarande bäst

Publicerad 9 augusti 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Vad betyder Birgit Nilsson för en svensk operasångare?

Annons

Konserten är utsåld sedan länge. Förväntningarna kan kännas stora när man sjunger hemma med släkt och vänner i den två tusen man starka publiken.

Formatet med att sjunga utdrag ur operor som Nilsson själv sjungit kom till för att det skulle bli lättare att få dit ett flertal kända sångare med fulltecknade scheman, enligt Malmö Operas tidigare vd och konstnärlige ledare Bengt Hall, en av konsertarrangörerna. Man flyttar helt enkelt scener ur föreställningarna som sångarna medverkar i till Birgit Nilsson-museums scen.

Annons

Birgit Nilsson talade om att var svårt att bli ”profet i sin egen stad” och kände sig inte alltid uppskattad på hemmaplan. Malin Byström gjorde ganska sen debut på den svenska operascenen, när hon redan sjungit utomlands i flera år. Hur är egentligen Sverige som operaland?

Karriären har på senare tid rört sig lite närmare Birgit Nilssons, bland annat genom Strauss krävande Salome.

– Det är väl på sätt och vis en kursomläggning på gång för mig, även om jag inte kommer att sjunga Brünnhilde. Men Elsa och Elisabeth kan det nog bli, säger Malin Byström och syftar på de kvinnliga huvudrollerna i Wagners tidiga operor, som ofta sjungs av en mer lyrisk sopran än de tunga, dramatiska senare huvudrollerna.

Birgit Nilsson har berättat mycket om sin kamp för att syssla med sången trots att hon som bonddotter förväntades stanna hemma och mjölka korna. Malin Byström har växt upp i en musikerfamilj. Pappa var flöjtist i Helsingborgs symfoniorkester, mamma organist och körledare.

Annons

Vad gör man när man har debuterat på Metropolitanoperan, sjungit på Covent Garden i flera år, vunnit International Opera Awards och är nyutnämnd hovsångare? Känner man sig färdig då?

Toscadebuten kommer att ske i Frankfurt, men hon hoppas att Puccinis hjältinna ska bli en återkommande del av repertoaren och att hon kan får sjunga den hemma också.

– Under hösten har sångarens utsatta situation och beroende av producenter och dirigenters godtycke diskuterats under metoo-paraplyet, bland annat på initiativ av Byströms kollega hovsångerskan Anna Larsson. Tyvärr finns det fortfarande liknande förväntningar på unga sångare som de som Birgit Nilsson beskriver och beklagar sig över.

bild 1/5
Nyutnämnda hovsångerskan Malin Byström, ursprungligen från Helsingborg, är en av solisterna på hyllningskonserten till Birgit Nilssons minne.Foto: Ralph Bretzer och AP/TT
Trots ett välfyllt cv som innehåller framträdande på såväl La Scala som Metropolitan Opera så känner sig Malin Byström inte mätt. Foto: Ralph Bretzer
Nyutnämnda hovsångerskan Malin Byström, ursprungligen från Helsingborg, är en av solisterna på hyllningskonserten till Birgit Nilssons minne.Foto: Ralph Bretzer och AP/TT
Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons