Annons

Hembygdsdag och sommarfest

Personligt Detta hände i norra Skåne för 25 år sedan.
Personligt • Publicerad 10 augusti 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Sommarens stora musikläger på folkhögskolan i Glimåkra anordnas nu för 30:e gången.

EFS står som arrangör och tonvikten vid lägret ligger på blåsmusiken. Här samlas drygt 100 ungdomar och 20-talet ledare från främst Skåne och Blekinge. De sportar, badar och idkar bibelstudier men musicerar framför allt så det står härliga till.

Annons

Under en knapp vecka sätter lägret färg på byn. ”Sammanhållningen är fantastisk, där finns kanske lite av förklaringen till att vårt läger är så populärt”, säger Jan Karp som är lägerchef.

Under helgen har glimåkraborna och andra intresserade möjlighet att komma och lyssna på musiklägrets alla aktörer.

Om arbetet med att hålla Korsarödssjön i Tjörnarp fri från flytvass har vi tidigare skrivit något.

Då gällde det ett påstått ”enmansjobb”, men nu protesterar ledningen för ett antal ALU-anställda vid kursgården i byn som sedan i februari varit sysselsatta med att rensa upp i sjön.

De arbetar med att såga loss stora flak av flytvassen. Det är en insats som inte klaras utan ordentliga redskap och ingenting för ”soloräddare” som framträtt i medierna. Motorsåg, vinsch och traktor krävs för att få upp de allra största bitarna.

En kulturlandskapsinventering har genomförts i Kristianstads län under ledning av kulturgeografen Hampus Trellid.

Bara inom Perstorps kommun är hela sex områden utpekade som skyddsvärda, skriver redaktör Bo Wolke. Syftet har varit att hitta större sammanhängande områden med stora miljövärden för länets odlingslandskap.

Här nämns särskilt Gustavsborg, Pantaryd, Nedre Månstorp-Källstorp, Hägnaden i Troedsberga, Hagstad och Örahult. Gustavsborgsområdet på cirka 13 hektar är den enda anläggningen av herrgårdskaraktär med huvudbyggnad från 1800-talet.

Hägnaden i Troedsberga är ett omfångsrikt stengärdessystem med murar av imponerande bredd på ett 100 hektar stort område och har högsta bevarandevärde.

I Lilla Tockarp, Västra Torup, har det varit traditionell hembygdsdag med olika aktiviteter.

Annons

Årets upplaga var den 13:de i ordningen och i viss mån har det blivit en hemvändardag för byborna. Hundratalet besökare kunde informera sig om många gamla hantverk, bland annat kvastbindning, korgtillverkning och bildhuggeri.

Från Hässleholm kom Georg Melvin för att binda korgar av enekvistar. Han hade lärt hantverket som ”påg” hemma i Västra Torup.

Bland övriga utställare fanns ”pöckesvarvaren” Sven-Ove Kvist, väverskan Evy Stålbrand och Elsa Johansson som visade pärlbrodering. Stort intresse tilldrog sig hässleholmaren Bjarne Asbjörnsson som är en av få yrkesbildhuggare i landet.

Så är det åter dags för Snapphanespelet på Hovdala.

För femte året arrangerar Västra Göinge hembygdsförening och Gumlösa 4H dessa spel som vill återuppliva de dramatiska händelserna på sätesgården i augusti 1678, då snapphanar och danskar härjade i trakten. Ett s60-tal skådespelare och statister är engagerade för sex föreställningar av spelet.

De flesta har varit med tidigare och kan sina rollfigurer utan och innan. Men även noviser finns, i synnerhet bland barnen som deltar. Under Björn Larssons regi har ”det tysta spelet” utvecklats med medel som tonfall och kroppsspråk, heter det i reportaget.

Även Sommarfesten i Hässleholms hembygdspark har vi tidigare aviserat.

Nu är det den 16:e i ordningen och den hittills största. Första kvällen av två blev en succé för arrangörerna, 1500 betalande besökare.

Louise Hoffsten rev av en scenshow som fick Hembygdsparken att gunga. Ett hav av människor framför scenen kunde inte låta bli att dansa till hennes medryckande musik. Louise har en stark scenisk utstrålning som hon verkligen visade prov på i sin show.

Både äldre och yngre samlades tidigare kring trubaduren Staffan Percy. Vindarna vänder hör till de givna repertoaren, och vitsarna mellan visorna föll i god jord hos åhörarna, skriver reportern Mette Reynold. Bland övriga medverkande kan nämnas Rivjärnet, Without Tom och Susanne Alfvengren. Den senare ”lät lite mjukare tongångar vyssja publiken i parken”.

bild 1/8
Susanne Alfengren sjöng på Sommarfesten.
Arkiv: Olle Andersson
Bland deltagarna på det stora musiklägret i Glimåkra hittar vi Henrik Andersson, Röke, trombon, Mari Sjörén, Hässleholm, klarinett och Emma Westin, Glimåkra, valthorn.
Arkiv: Helene Nordgren
Det var i februari som ALU-arbetarna påbörjade arbetet med att såga loss stora bitar av flytvassen.
Arkiv
I kulturlandskapsinventeringen för Hägnaden vid Troeberga i Perstorp in i klass 1 och har därmed högst bevarandevärde.
Arkiv: Bo Wolke
Georg Melvin från Hässleholm band korgar av enekvistar vid hembygdsdagen i Lilla Tockarp.
Arkiv: Jonas Karlsson
Lite nojs mellan dräng och piga blir det vid Snapphanespelet.
Arkiv: Jörgen Ahlström
Louise Hoffsten var kvällens huvudattraktion.
Arkiv: Mats Stålhammar
Staffan Percy ensam med en gitarr på scenen.
Arkiv: Mats Stålhammar
Susanne Alfengren sjöng på Sommarfesten.
Arkiv: Olle Andersson
Bland deltagarna på det stora musiklägret i Glimåkra hittar vi Henrik Andersson, Röke, trombon, Mari Sjörén, Hässleholm, klarinett och Emma Westin, Glimåkra, valthorn.
Arkiv: Helene Nordgren
Torsten Karlson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons