Annons

Låt inte Ki­nas för­tryck pas­sera utan pro­tester

Opinion För­trycket i Kina hårdnar. Pres­i­dent Xi Jinping tar ett allt starkare grepp om makten.
Opinion • Publicerad 14 augusti 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

För­trycket i Kina hårdnar. Pres­i­dent Xi Jinping tar ett allt starkare grepp om makten.

Den fri­het för Hong­kong att styra sig själv, som avtalades med Stor­bri­tan­ni­en när Hong­kong åter­lämnades till Kina, har inte full­följts. Nu hotas även press- och ytt­ran­de­fri­heten, när den in­ter­na­tio­nella press­klubben bjudit in en fö­re­språ­ka­re för själv­stän­dig­het för Hong­kong att tala på ett möte.

Annons

I Kina sitter se­dan snart tre år den svenske bok­för­läg­ga­ren Gui Minhai fängslad utan att ha åtalats. Den verk­liga an­led­ningen är att hans för­lag i Hong­kong gett ut böcker som reg­i­men i Kina inte gillat.

De som pro­te­sterat mot hans fängslande och mot andra över­grepp på de mänsk­liga rät­tig­heterna har ock­så an­gripits. Många jour­na­lister och kul­tur­per­son­lig­heter som in­för en man­i­fes­ta­tion för Gui Minhai skrivit un­der ett upp­rop till stöd för honom har fått brev från den ki­ne­sis­ka am­bas­saden i Stockholm med smuts­kast­ning av Gui Minhai.

Jour­na­lister som en­ga­ge­rat sig särskilt för honom har svart­listats från Kina och själva smuts­kastats av den ki­ne­sis­ka reg­i­men.

Ki­nas käns­lig­het för kri­tik är inte ny. När Nobels freds­pris 2010 till­delades den ki­ne­siske män­ni­sko­rätts­ak­ti­visten Liu Xiaobo fick han inte ut­re­se­till­stånd. Kina in­ledde där­ef­ter en di­plo­ma­tisk och eko­no­misk boj­kott mot Norge.

Nu ökar an­greppen på alla som pro­te­sterar. Det får inte för­hindra så­väl Sverige som andra länder att höja rösten mot Ki­nas för­tryck.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons