Annons

Hjälp med att an­das ska ge as­si­stans­rätt

Opinion Se­dan Socialdemokraterna tog över makten 2014 har as­si­stansen dragits in för mer än 1500 per­soner.
Opinion • Publicerad 15 augusti 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

För­säk­rings­kas­sans hårdare lin­je mot hjälp­be­hö­van­de, på rege­ringens upp­drag, har gått all­de­les för långt. Barn som inte kan an­das på egen hand el­ler som be­höver sondmatas måste själv­klart ha rätt till as­si­stans. När rege­ringens hårda di­rek­tiv till För­säk­rings­kas­san att spara på as­si­stans­er­sätt­ningarna har fått som kon­se­kvens att barn blivit av med rätten till as­si­stans med så svåra han­di­kapp har det gått för långt.

Efter­som det verkar som om lagen ger ut­rym­me för en så­dan tolk­ning måste lagen ändras, när rege­ringen inte velat lätta på trycket mot För­säk­rings­kas­san.

Annons

C-le­da­ren An­nie Lööf på­minde här­om­da­gen om att se­dan Socialdemokraterna tog över makten 2014 har as­si­stansen dragits in för mer än 1500 per­soner. Cen­ter­par­ti­et vill nu ändra lagen för att slå fast vad som ska räknas som ett grund­läg­gan­de be­hov.

Utan tve­kan är Socialdemokraterna pressade av kri­tiken mot den nya prax­is som ut­vecklats. Ti­digare har an­sva­riga mi­nis­trar skyllt ifrån sig på För­säk­rings­kas­san som gör jobbet och inte velat er­känna att rege­ringens spar­di­rek­tiv är or­saken.

I Ekots par­ti­le­dar­ut­fråg­ning i går mor­se backade Ste­fan Löfven och er­kände att lagen ”har visat sig ha luc­kor.” Där­för öppnade han för att ändra lag­stift­ningen.

Sä­kert vill inte Löfven ha en de­batt i val­rö­rel­sen om snål­het mot sjuka barn när han vill göra hela val­rö­rel­sen till en folk­om­röst­ning om väl­färden.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons