Annons

Årets trygghetsmätning startar

Hässleholm • Publicerad 17 augusti 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Trygghetsmätningen har hängt med under många år och ger polisen ett underlag för vilken trygghetsskapande och brottsförebyggande verksamhet man behöver jobba med, vid sidan av den ordinarie verksamheten.

Svaren ligger till grund för det medborgarlöfte som formuleras. För 2018 lovade polisen och kommunen bland annat att öka den synliga närvaron, att minska obehörigas tillträde till platser som parkeringsgarage och trapphus, samt utföra minst tre trygghetsvandringar i identifierade problemområden.

Annons

– Vi går igenom resultaten noga. Är det oroligt på någon plats så ska vi vara där mer. Så blev Kulturhuset inskrivet i medborgarlöftet till i år, säger Veronica Gustavsson på Hässleholmspolisen.

En del i arbetet är också medborgardialoger. Nästa sker under stadsfesten.

– Runt fredag lunch ska vi stå med en polisbil på torget. Tanken är att vi ska få synpunkter på arbetet och på hur vi ska jobba, säger Gustavsson.

Årets enkät skickas ut på måndag till slumpvis utvalda kommunmedborgare mellan 16 och 85 år. Kommunen har delats in i områden, och 300 invånare per område får svara.

I fjol skickades 2 671 enkäter ut, och 1 690 svar kom in.

– Otrygghet är en svår fråga, och kan vara mer än brott. Har man till exempel förlorat sin vårdcentral på orten kan man bli mer otrygg för att man måste ta bussen in till stan i stället, säger Gustavsson.

Lars-Åke EnglundSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons