Kvalitetsfattigt HIF presterade få lägen

Sport Tung förlust i Sölvesborg för Dan Olofssons mannar.
Sport • Publicerad 18 augusti 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Det var en äkta, klassisk sexpoängsmatch som utspelade sig på Svarta Led i Sölvesborg. Vinst och HIF hade haft sju poäng ned till Sölvesborg på direktnedflyttningsplatsen. I stället blev det 0–2-förlust och HIF har bara ett poäng ned till avgrunden.

– Vi bjuder på ett mål i början och då blir det så klart uppförsbacke, säger Dan Olofsson.

Det tog bara sju minuter innan Mjällbylånet Omar Dampha gav hemmalaget ledningen. En misslyckad rensning gav i stället Dampha friläge och Johannes Ljungbäck i målet kunde inte göra mycket.

Sedan såg i stort sett hela matchen ut på samma sätt. HIF hade bollinnehavet men utan att rada upp målchanser. HIF hade förtvivlat svårt att ta sig igenom Sölvesborgsförsvaret.

– Vi har mycket boll men vi har jättesvårt med deras låga försvarsspel. Det var precis samma matchbild i hemmamatchen, vi måste spela smartare, säger Olofsson.

I Sölvesborgs startelva fanns Mjällbylånen Omar Dampha och Philip Persson men även två gamla Mjällbyspelare med hundratals allsvenska matcher tillsammans fanns i hemmalagets elva.

– Marcus Ekenberg är en smart spelare och duktig på det han gör. Daniel Nilsson är också duktig, han har mycket rutin, säger Dan Olofsson och fortsätter:

– Men den här förlusten handlar mer om att vi inte har kvalité i anfallen just nu.

Dagens anfallsduo i HIF bestod av Joel Wedenell och Anton Henryson (före detta Persson). De kom inte till många avslut. Inhoppande Niazi Smail hade en farlig nick i andra halvlek men annars var det tunnsått bland HIF-chanserna.

– Anton jobbar hårt och är duktig på att löpa men han är inte naturlig i boxen på det sättet ännu, säger Dan Olofsson.

– I en sådan här match kommer kanske inte hans kvalitéer fram, det är mer när det blir öppet och snabbt, fortsätter han.

Kristian Brymora fanns inte med i matchtruppen. Australiensaren var överansträngd efter veckans DM-match mot Lund.

– Det hade kanske varit en idé att få in Kristian i en sådan här match men den möjligheten har vi inte i dag, säger Olofsson.

I stället klev Emil Szymanski upp på topp de sista tio minuterna. Backen vann några dueller men mycket mer blev det inte. I stället var det Sölvesborg som i slutet punkterade matchen när 2–0 kom på en omställning.