Annons

Lockade fler deltagare än någonsin

Östra Göinge • Publicerad 18 augusti 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Ett livligt sorl hörs över badplatsen i Breanäs innan FK Göingarnas Henrik Larsson tar ton och samlar den förväntansfulla och, åtminstone förhoppningsvis, väl uppvärmda skaran människor i våtdräkt. Flera timmar senare kommer deltagarna att gå i mål vid Immelns båthamn.

Fjärde upplagan av Atobe Immeln Swimrun, som det fullständiga namnet är, har lockat fler anmälda än någonsin. Ifjol kom till slut 32 par till start. I år var 52 par anmälda, även om några föll bort i sista stund.

Annons

– Det är en bra ökning tycker jag. Det är väl mellan fem och tio som fallit bort till starten, men så brukar det vara vid den här typen av evenemang. Se på exempelvis Vasaloppet; är fysiken inte tipptopp när du vaknar på morgonen ställer du inte upp, säger Henrik Larsson.

Sporten, där du simmar och springer om vartannat, har precis som liknande varianter ökat lavinartat i storlek under senaste åren. Enligt Henrik Larsson syns det inte minst på utrustningen, där en uppsjö av speciella skor, våtdräkter med mera erbjuds.

I lördagens lopp kunde deltagarna välja mellan en kort och en lång distans. Den korta varianten omfattade samman 12 kilometer uppdelat på 1,5 km simning och 10,5 km löpning. De riktigt hugade valde istället en lång variant på 35 kilometer varav cirka fyra kilometer simning.

– Det är en rolig mix från glada amatörer till den absoluta eliten i världstoppen, säger Henrik Larsson.

Tjeckerna Petr Vabroušek och Tomas Svoboda tillhör exempelvis kategorin världsklass, där den förstnämnde bland annat vunnit EM i triathlon.

Men intresset för swimrun finns även på hemmaplan.

– Kvoten lokala deltagare, både från vår förening och andra, har ökat. Jag vet att 10-15 stycken göingar haft en facebookgrupp och tränat tillsammans hela sommaren inför det här, säger Henrik Larsson.

Väl framme i Immelns båthamn lyckades Jens Duvander/Roger Persson och Nuray Güner/Jessica Ågren komma först i mål i herr- respektive damklassens korta sträcka medan Ivana Papak/Claus Ziegler vann mix-klassen.

Den långa sträckans vanns av Petr Vabroušek/Tomas Svoboda (herr), Lindha Hellner/Hanna Sivesand (dam) och Amanda Nilsson/Daniel Liljedahl (mix).

Fjärde upplagan av swimrun fick fler deltagare än någonsin. Frågan är slutligen om det blir ett femårsjubileum.

Annons

– Det blir det med all säkerhet, säger Henrik Larsson till sist med ett leende.

bild 1/3
Inte minst starten av ett swimrun kan generera häftiga bilder. Mycket riktigt svävade en drönare i Breanäs för att föreviga ögonblicket.
Oavsett om 12 eller 35 kilometer väntade tycktes centimetrarna i starten var av vikt för de flesta.              Foto: Magnus Wahlström
Henrik Larsson, FK Göingarna, kallar på uppmärksamhet för de sista detaljerna innan starten.	 Foto: Magnus Wahlström
Inte minst starten av ett swimrun kan generera häftiga bilder. Mycket riktigt svävade en drönare i Breanäs för att föreviga ögonblicket.
Oavsett om 12 eller 35 kilometer väntade tycktes centimetrarna i starten var av vikt för de flesta.              Foto: Magnus Wahlström
Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons