Annons

Se­riösa dags­tid­ningar är inte ”folk­fi­en­der”

Opinion Över 350 ame­ri­kans­ka tid­ningar gjorde här­om­da­gen en ge­men­sam sak för att för­svara yttrande- och tryck­fri­heten.
Opinion • Publicerad 18 augusti 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Pres­i­dent Donald Trump gillar inte att bli ifrå­ga­satt. De jour­na­lister som ställer kri­tiska frå­gor el­ler rap­por­terar om Trump och hans po­li­tik på ett sätt han inte tycker om mobbas el­ler blir ut­slängda från hans press­kon­fe­renser.

På val­mö­tena men ock­så på po­li­tiska mö­ten som pres­i­dent an­griper han ofta jour­na­lister i all­män­het och kallar de ame­ri­kans­ka eta­ble­rade me­di­erna för folk­fi­en­der. Det är sam­ma ut­tryck som na­zisterna an­vände när de pekade ut vissa grupper som folk­fi­en­der och Stalin när han skickade folk­fi­en­der till Gu­lag.

Annons

Un­der val­kam­panjen tvingades jour­na­lister ha sä­ker­hets­vakter med sig för att Trumps upp­ma­ningar att bua åt jour­na­listerna inte skulle över­gå i fy­siska an­grepp.

Över 350 ame­ri­kans­ka tid­ningar gjorde här­om­da­gen en ge­men­sam sak för att för­svara yttrande- och tryck­fri­heten.

”Det­ta oupp­hör­liga an­grepp på den fria pressen får far­liga kon­se­kvenser”, skrev Bos­ton Globe.

Vi är inte folkets fi­en­der, skrev många tid­ningar och hän­visade till att press­fri­heten är in­skri­ven i den första pa­ra­grafen i kon­sti­tu­tionen.

Me­di­erna fick stöd av se­naten som i ett en­häl­ligt uttalande för­kla­rade att ”pressen är inte folkets fi­en­de” i en di­rekt re­plik till pres­i­dent Trump.

Många tid­ningar har fått fler lä­sa­re ef­ter Trumps an­grepp. Det visar att många är be­redda att för­svara press­fri­heten som en för­ut­sätt­ning för de­mo­kra­tin.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons