Annons

Inga pengar för vård av spelmissbrukare

ESLÖV Sedan årsskiftet inkluderas spelmissbruk i hälso- och sjukvårdslagen. Men det går inte att ansöka i efterhand för någon närstående även om man tycker att läget var akut, visar ett fall i Eslöv.
Eslöv • Publicerad 21 augusti 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

I slutet av maj skickade en pappa in en ansökan till vård- och omsorgsnämnden i Eslöv om ekonomisk ersättning för en behandling han skickat sin son på, men fick avslag.

Behandlingen kostade 39 000 kronor och utfördes på AVB-rehab i Malmö. Det är en öppenvårdsklinik som inte har avtal med Eslövs kommun, och därför avslogs ansökan.

Annons

Socialtjänstlagen är tydlig med att bistånd endast beviljas om behovet inte kan tillgodoses på annat sätt. Samhället ska inte betala för det som kan tillgodoses på annat sätt.

Filip Gustafsson noterar en stor ökning på senare åren, från något fall per år till i alla fall 25 per år. Det kan finnas olika orsaker till det. Ökad medvetenhet, aggressiv marknadsföring från spelbolagen och en tillgänglighet till spel som ökar bland annat via internet.

I en forskningsrapport som Socialstyrelsen tagit fram står det att unga och ensamstående människor med lite pengar har större problem med sitt spelmissbruk.

Ronja de Boerronja.deboer@skd.se 040-660 55 00
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons