Annons

Psykiatrin förstärker för unga i Hässleholm

Hässleholm En ny dagvårdsavdelning för personer med ätstörningar öppnar i Hässleholm i höst. Det blir en lucka som fylls mellan den slutna vården och utskrivna patienter.
Hässleholm • Publicerad 21 augusti 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

– Vi vill fylla glappet mellan dygnet runt inskrivna patienter och utskrivna. Det finns ett behov, kommenterar Peter Södergren, verksamhetschef för psykiatrin i nordöstra Skåne.

Till den befintliga mottagningen för vuxenpsykiatri vid sjukhuset i Hässleholm finns även ett ätstörningsteam, som arbetar med patienter i Hässleholm, Kristianstad, Ystad och Simrishamn.

Annons

Psykiatrin i nordost ingår som en del i psykiatri Skåne, som sorterar under sjukvårdsdistrikt Sund med ansvar för all psykiatri i länet.

Dagvårdsavdelningen ska erbjuda mer intensiv behandling mellan klockan 9 och 15 måndag till fredag.

– Patienterna erbjuds ett strukturerat program med en rad terapeutiska inslag. Det här blir en förstärkning och skapar betydligt bättre möjligheter i den öppna vården för en stor grupp patienter med ätstörningar, säger Peter Södergren.

För många patienter blir den nya avdelningen en möjlighet att slippa sluten vård.

– Vi vill möta patientbehovet i den här delen av Skåne. Jag är övertygad om att det kommer att bli mycket bra, menar Peter Södergren.

Den nya avdelningen kräver förstärkning på sjuksköterskesidan.

– Vi håller med rekryteringen, förklarar Peter Södergren.

Ätstörningar är ett växande problem, som ofta debuterar hos unga människor i yngre tonåren. Det kan ta lång tid att bota en person som lider av ätstörning, som ofta har en djupare psykologisk grund.

– Det är viktigt att man kommer i behandling så tidigt som möjligt. Vi ser att unga personer som fångas upp i ett tidigt skede har större möjlighet till tillfrisknande, säger Peter Södergren.

Psykiatrin på sjukhuset är trångbodd. Den optimala lösningen är att dagvårdsavdelningen förläggs till psykiatrin på sjukhuset där ätstörningsteamet också finns.

Annons

– Vi har en lägenhet vid Frykholmsgatan i centrala Hässleholm. Det lutar åt att vi öppnar avdelningen där. På sikt hoppas vi få plats på sjukhuset i det nybygge som planeras för bland annat ortopedin. Målet är att samla verksamheten på ett ställe, kommenterar Peter Södergren.

Satsningen kostar inte Region Skåne några extra pengar, eftersom psykiatrin i nordost och sydost fått en del pengar över, som nu satsas på dagvårdsavdelningen.

Regionrådet Anders Åkesson, MP, som ansvarar för psykiatrin i Region Skåne är mycket nöjd med beskedet.

– Den psykiska ohälsan ökar bland unga. För att dessa unga ska klara av skolgången och få en bra plattform för sitt fortsatta liv är det av största vikt att vi kan sätta in tidiga och bra åtgärder så tidigt som möjligt. Ätstörningar grundläggs i tidiga år.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons