Annons

Sec­ond han­d är inte all­tid bara po­si­tivt

Opinion Tex­til­in­du­strin i länder som Rwan­da och Tan­za­nia får en svår kon­kur­rent på den in­hemska mark­naden, av be­gag­nade kläder till låg­pris.
Opinion • Publicerad 21 augusti 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

I skym­un­dan av Donald Trumps tullar på stål och alu­mi­ni­um och han­dels­krig med Kina och Tur­ki­et har även Rwan­da drabbats. Där är det kläder som drabbats av Trumps ilska.

I det fallet är kan­ske re­ak­tionen nå­got mer be­grip­lig. Rwan­da (och flera andra af­ri­kans­ka länder) in­förde näm­li­gen för en tid se­dan tullar på im­port av sec­ond hand-kläder för att skydda sin egen växande tex­til­in­du­stri.

Annons

Det är ame­ri­kans­ka och eu­ro­pe­is­ka hjälp­or­ga­ni­sa­tioner som samlar in kläder i in­du­stri­länderna och se­dan säljer dem bil­ligt i det som åt­min­sto­ne ti­digare kallades ut­veck­lings­länder.

Men den­na för­sälj­ning är inte ode­lat po­si­tiv. Det gör att tex­til­in­du­strin i länder som Rwan­da och Tan­za­nia får en svår kon­kur­rent på den in­hemska mark­naden, av be­gag­nade kläder till låg­pris.

Att ame­ri­kans­ka hjälp­or­ga­ni­sa­tioner be­klagade sig över tullarna hos Trump tyder på att det finns en inte ovä­sent­lig vinst i sec­ond hand-för­sälj­ningen.

När andra länder böjde sig för de ame­ri­kans­ka på­tryck­ningarna och tog bort tullarna vägrade pres­i­dent Ka­ga­me i Rwan­da att göra det. Där­av Trumps be­slut att in­föra tullar på im­porten av kläder från Rwan­da.

Det var inte bara eko­no­miska fak­torer som gjorde att Ka­ga­me vägrade ta bort tullarna. Det handlar ock­så om stolt­het – ”vi af­ri­kaner be­höver inte det ame­ri­kanerna kastar bort”.

Det finns allt­så an­led­ning för hjälp­or­ga­ni­sa­tionerna att tänka två gånger.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons