Annons

Kli­matet allt vik­tigare i val­rö­rel­sen

Opinion Kli­mat­frå­gan blir allt vik­tigare för väl­ja­rna, en­ligt en un­der­sök­ning gjord av Ipsos på upp­drag av Dagens Nyheter.
Opinion • Publicerad 22 augusti 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Kli­mat­frå­gan blir allt vik­tigare för väl­ja­rna, en­ligt en un­der­sök­ning gjord av Ipsos på upp­drag av Dagens Nyheter. Kli­mat­frå­gan till­mäts sam­ma be­ty­del­se som in­vand­ring, skola och brotts­lig­het. Sjuk­vården ligger kvar i toppen.

Den om­fat­tan­de SOM-un­der­sök­ningen om svenskarnas åsikter som ut­förs vid Gö­te­borgs uni­ver­si­tet har ti­digare visat på att mil­jö- och kli­mat är en stor och vik­tig fråga för väl­ja­rna. 61 pro­cent av de till­frågade säger att de är myc­ket oroade över kli­mat­för­änd­ringar; lika många oroas över mil­jö­för­stör­ing. Det pla­ce­rar frå­gan i topp, orosmässigt. Ti­digare har det funnits en rätt stor skill­nad mel­lan hur vik­tig SOM:s enkätsvarare har tyckt att kli­mat­frå­gan är och hur folk se­dan röstar. Den skill­naden minskar. Det­ta års ab­normt varma som­mar med skogs­bränder och häl­so­fa­ra på grund av ext­re­ma tem­pe­ra­turer är inte ens en fak­tor i årets SOM-re­sul­tat, efter­som un­der­sök­ningen släpptes in­nan som­maren. Oron för kli­matet lär san­no­likt öka yt­ter­li­ga­re in­nan nästa rap­port släpps. Med ett par vec­kor kvar av val­rö­rel­sen kan det gynna de par­tier som på olika sätt för­knippas med kli­mat­frå­gan. Mil­jö­par­ti­et och Cen­ter­par­ti­et i första hand, men ock­så Sverigedemokraterna, som driver tesen att kli­mat­frå­gan inte ska prio­ri­teras och där­för kan locka väl­ja­re som inte tycker att kli­mat­hotet verkar stort. Som ett po­pu­lärt slag­ord lyder: be­sluts­fat­ta­rna bör ta väl­ja­rnas oro på all­var.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons