Annons

Var­ning för val­på­ver­kan

Le­da­re Ut­länds­ka på­ver­kans­för­sök har fö­re­kommit länge, en­ligt MSB, och att val­rö­rel­sen drabbas av så­dana för­sök är san­no­likt.
Opinion • Publicerad 22 augusti 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
MSB varnar för ut­ländsk val­på­ver­kan. 	             Foto: TT
MSB varnar för ut­ländsk val­på­ver­kan. Foto: TT

Risken är stor, menar Myn­dig­heten för sam­hälls­skydd och be­red­skap (MSB) för ut­länds­ka för­sök att på­verka val­re­sul­tatet i Sverige. Ända se­dan 2015 har MSB sett att främ­man­de makt be­driver på­ver­kans­för­sök riktade mot Sverige, och val­rö­rel­sen är na­tur­ligt­vis in­get un­dan­tag.

Of­tast pekas Ryss­land ut som bas för på­ver­kans­för­söken. Det kan handla om för­sök att miss­kre­di­tera en­skilda per­soner som när pre­si­dent­kan­di­daten Macron i det franska valet miss­tänk­lig­gjordes både för att vara ho­mo­sex­u­ell och för att ha en äls­ka­rin­na vid si­dan av sin många år äld­re hus­tru.

Annons

På­ver­kans­för­söken kan ock­så handla om att så tve­kan om sak­för­hål­lan­den och skapa all­män för­vir­ring. Ett ex­em­pel på hur det kan­ se ut kom i ame­ri­kans­ka Trumplojala tv-ka­nalen Fox News ny­li­gen, där Danmark lik­ställdes med Venezuela i ett ny­hets­in­slag. Syf­tet var kan­ske inte att på­verka de­batten i Danmark, och Fox tvingades radera en del av in­sla­get ef­ter på­pe­kan­den från Danmark. Men ka­rak­tären på in­sla­get var ty­piskt för hur många hö­ger­ra­di­kala me­di­er ar­be­tar för att uti­från vissa de­talj­fak­ta blåsa upp en helt fel­ak­tig bild av verk­lig­heten.

Det fö­re­kommer ock­så rent kom­mer­si­ella troll­fa­briker, som hittar på upp­se­en­de­väc­kan­de ”ny­heter” om kon­tro­ver­si­ella po­li­ti­ker för att få många klick och där­med tjäna pengar. Efter­som så­dana ny­heter om Hil­la­ry Clinton lönade sig bäst drabbades hon i myc­ket hög ut­sträck­ning av det i den senaste ame­ri­kans­ka pres­i­dent­val­kam­panjen.

I vad mån den här typen av falska ny­heter och med­ve­tna på­ver­kans­operationer verk­li­gen på­verkar valen är svårt att säga. Med de so­ci­ala me­di­ernas allt större be­ty­del­se kan sprid­ningen gå snabbt och till många, så att det kan finnas en på­ver­kans­fak­tor är inte osan­no­likt.

Där­för är det vik­tigt att väl­ja­rna är upp­märk­samma och inte tror på vad som helst – och fram­för allt inte sprider ma­te­ri­al där av­sän­da­ren är okänd el­ler in­ne­hållet kan miss­tänkas vara på­hit­tat.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons