Annons

Brutna val­löf­ten ses mer av väl­ja­rna än infriade

Opinion Svenska par­tier är nor­malt gans­ka bra på att ge­nom­föra vad de lovar.
Opinion • Publicerad 23 augusti 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Mil­jö­par­ti­et lider fort­fa­ran­de av att de brutit vik­tiga val­löf­ten om flyk­ting­po­li­tiken och mil­jö­po­li­tiken. Kan­ske kan som­marens torka och skogs­bränder, som fört upp kli­mat­po­li­tiken i val­de­battens fo­kus, rädda kvar par­tiet i riks­dagen, men svekstämpeln klarar sig knappast Gustav Fridolin ifrån trots det.

Ändå har Mil­jö­par­ti­et varit för­vå­nans­värt fram­gångs­rikt i rege­ringen, en­ligt en kart­lägg­ning Dagens Nyheter gjort. Av 231 val­löf­ten i val­ma­ni­festet har 76 ge­nom­förts och yt­ter­li­ga­re 121 ge­nom­förts åt­min­sto­ne del­vis el­ler med oklart re­sul­tat. Bara 34 är helt oupp­fyllda, en­ligt DN.

Annons

Men, som stats­ve­ta­ren Elin Naurin vid Gö­te­borgs uni­ver­si­tet kon­sta­terar, svikna val­löf­ten på­verkar väl­ja­rna mer än upp­fyllda.

Svenska par­tier är nor­malt gans­ka bra på att ge­nom­föra vad de lovar, kon­sta­terar Naurin ef­ter att ha forskat om val­löf­ten i 20 år. Det van­liga pratet om att po­li­ti­ker bara lovar och lovar stämmer allt­så inte rik­tigt.

Men Mil­jö­par­ti­ets ef­ter­gifter om mi­gra­tions­po­li­tiken, där par­tiet lovade vara en ga­rant för fort­satt ge­ne­rös flyk­ting­mot­tag­ning, har satt sig hårt i både väl­ja­res och med­lemmars bild av par­tiets in­satser i rege­ringen.

Det har ock­så de miss­lyc­kade för­söken att stoppa flyget på Brom­ma och ut­bygg­naden av För­bi­fart Stockholm, lik­som att Vat­ten­falls kol­kraft i Tysk­land fick säljas istäl­let för att stängas.

Det får MP lida för den 9 sep­tem­ber.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons