Annons

Här lever vaktlar som förgyller en Nobelmiddag

Värsjö Årligen levererar familjen Karlsson/Wilczynska i Hästhagen utanför Värsjö 6 000-8 000 vaktlar till de mer exklusiva restaurangerna i storstäderna. Hemma avnjuts vaktlarna stekta med honungsglaze.
Hässleholm • Publicerad 24 augusti 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Väl inne på gården hos Victor Karlsson och Karolina Wilczynska möts man av fåglar, fåglar och åter fåglar. Det är höns, ankor och pärlhöns i olika färger och modeller som kikar fram, pickar efter mat och nyfiket kollar omgivningen.

Men det som utmärker gården är uppfödningen av vaktlar som däremot inte får njuta av samma frihet.

Annons

– De kan smita och ska heller inte vistas i det fria för att inte påverka vår svenska fauna, berättar Karolina Wilczynska.

För två år sedan levererade familjen över 1 500 färska vaktlar till Nobelmiddagen. Därefter blev det fler leveranser till Stadshuskällaren som fortsatte att servera Nobelmenyn.

De levererar till våra namnkunniga kockar och leveranser sker också till mer exklusiva krogar i Stockholm. Diskussioner pågår också med restauranger i Köpenhamn.

Någon massproduktion handlar det inte om. Vaktlarna ska ha det bra på gården under sin levnad för att därefter slaktas på det egna slakteriet.

Familjen bodde tidigare norr om Stockholm men jakten på en lämplig gård att utveckla verksamheten på var inte helt enkel. Resultatet blev att flytta ner till Victors föräldrahem mellan Röke och Skånes Värsjö. Nio lastbilar krävdes för att flytta verksamheten ner till den skånska myllan.

På plats i Skåne har de även skaffat sig så kallade ullgrisar. Familjen deltar också i ett projekt där de föder upp olika sorters ankor för att se vilka som smakar bäst och vilka som är bäst och lättast att föda upp.

Samtliga ankor njuter intill den närliggande bäcken och de är totalt omedvetna om tävlingen dem emellan.

Familjen ägnar sig även åt biodling där de inte bara tar tillvara honungen. Även så kallade bikakor och bipollen levereras till restauranger. Bikakor är pollen som bina har bearbetat och lagt i vaxcellerna och som därefter blir naturligt mjölksyrade. Bipollen samlas upp i fällor utanför kuporna och används som dekoration på exempelvis bakverk och godis. Både lyxigt och vackert.

bild 1/14
Stilig tuppherre med fruar.
Karolina Wilczynska förklarar att vaktlar är en delikatess. I familjen äter man dem gärna stekta penslande med honungsglaze. Foto: Helén Fingalsson
Mangalitsa eller ullgrisar på svenska finns också på gården. Fåren har krullig päls precis som fåren. Foto: Helén Fingalsson
Victor Karlsson och Karolina Wilczynska med barnen Alice och Vidar har nu blivit riktiga skåningar. Foto: Helén Fingalsson
Ankorna hos Karolina Wilczynska och Victor Karlsson älskar tomater och gurkor. Överblivna fruktrester hos grossisten blir godis till fåglarna. Foto: Helén Fingalsson
Dottern Alice med sin älskade höna Hei hei.
De små vaktlarna som levereras till de mer exklusiva restaurangerna måste hållas inhägnade. Till vänster syns en hane och till höger en hona. Foto: Helén Fingalsson
Bipollen från olika blommor.
Svensk gulanka.
Svartvita Magpieankor är några av de ankor som testas på gården. Frågan är vilka som ger bäst kött.
Ankorna njuter i den lilla bäcken.
Att föda upp rödhöns är något alldeles nytt som man provar på gården. Foto: Helén Fingalsson
Ullig gris gillar vindruvor.
Små fågelbebisar.
Stilig tuppherre med fruar.
Karolina Wilczynska förklarar att vaktlar är en delikatess. I familjen äter man dem gärna stekta penslande med honungsglaze. Foto: Helén Fingalsson
Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons