Annons

Begränsade EU-visioner men viktiga handelsavtal

Opinion Som vi­sioner kan kan­ske ett öp­pet och hu­ma­nis­tiskt EU be­tecknas.
Opinion • Publicerad 28 augusti 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

När Europaforum Häss­le­holm öppnades i går, för 16:e gången, var det utan ini­tia­tiv­ta­ga­ren och en­tu­si­asten Lorenz Pucher, som gick bort i bör­jan av året. Pro­grammet är ändå hög­in­tres­sant.

Första se­mi­na­ri­et hade ru­briken Fram­tids­vi­sioner och ödes­frå­gor. Trots med­ver­kan av EU-kom­mis­sio­nären Ce­cil­ia Malm­ström samt fyra riks­po­li­ti­ker blev det mer öde än vi­sioner.

Annons

Brexit, ny po­pu­lis­tisk rege­ring i Ita­li­en, över­grepp på rätts­staten i Polen och Ung­ern, ter­ro­rismen samt hoten från Trump fram­hölls som hotande ödes­frå­gor.

Ändå visar opinionsmätningarna att det folk­liga stödet för EU i med­lems­länderna ald­rig varit så stort som nu. Ekonomin går åt rätt håll ef­ter näs­tan tio års kris. På nytt be­sannas att det är mot­sätt­ningar som driver på EU-in­teg­ra­tionen.

Som vi­sioner kan kan­ske ett öp­pet och hu­ma­nis­tiskt EU be­tecknas, vil­ket så­väl Es­kil Er­lands­son (C) och Ja­kob Dalunde (MP) fram­höll. Tina Ac­ke­toft (L) och Ma­rie Granlund (S) in­vände inte, och ett pro­blem med EU-frå­gorna är att par­tierna fram­står som så eniga. Of­tast söker alla par­tier en ge­men­sam stånd­punkt, istäl­let för att låta idéerna på­verka även po­li­ti­ken i EU.

För Malm­ström handlar verk­sam­heten om för­hand­lingar om nya han­dels­av­tal med näs­tan alla länder runt världen. USA:s han­dels­krig mot de flesta har gjort att många länder istäl­let för­söker öka han­deln med varandra. Det kan kan­ske sägas vara vi­sio­närt – åt­min­sto­ne är det myc­ket po­si­tivt.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons