Annons

Bussar och boenden frågor för landsbygd

Farstorp Kollektivtrafiken och bostäder var de frågor som engagerade Farstorpsborna under ett öppet möte i veckan.
Hässleholm • Publicerad 30 augusti 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Lena Svensson (C) besökte Farstorp i stället för att delta i kommunfullmäktigemötet. Foto: Helén Fingalsson
Lena Svensson (C) besökte Farstorp i stället för att delta i kommunfullmäktigemötet. Foto: Helén Fingalsson

Den indragna ”gymnasiebussen” för Farstorp och Verum var en fråga som kom upp när representanter för Centerpartiet besökte Farstorp under måndagskvällen.

Frågan upprör de boende i bland annat Farstorp och man efterlyser en lösning.

Annons

I onsdagens Norra Skåne förklarade kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) att diskussioner pågår om att öppna upp den befintliga skolbusstrafiken för allmänheten och för gymnasieeleverna. Svårigheten ligger enligt Lars Johnsson i att trafiken till stor del utförs av externa aktörer där avtalen kan behöva förhandlas om. Även arbetet med att lägga tidtabeller medför svårigheter.

Den andra frågan som bekymrade invånarna var möjligheten att byta gårdar eller större fastigheter mot ett mindre boende och ändå ha en möjlighet att bo kvar på landsbygden.

En hel del äldre känner att deras stora bostäder i stället borde övertas av barnfamiljer, medan de själva flyttar till två- eller trerumslägenheter. Men dessa bostäder lyser ofta med sin frånvaro på landsbygden.

Här framkom bland annat förslag på parhus som kunde vara lämpliga för ändamålet.

På plats var Lena Svensson (C) som representerade kommunen, Lars-Göran Wiberg från regionen och Sofia Nilsson som representerade riksdagen.

Regionen är det område som många gånger känns längst ifrån väljarna. Här poängterade Lars-Göran Wiberg hur viktigt det är att jobba för att alla resurser inte hamnar i Malmö-Lundområdet utan även kommer Skåne Nordost till del.

För kommunens del kom frågan även upp att det behövdes fler långtidsparkeringar i Hässleholm.

De som kommer med bil från landsbygden måste kunna parkera bilen under en längre period i samband med resor.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons