Annons

Vill korta SFI-köerna

Osby Mer resurser till SFI-utbildningen skulle leda till lägre kostnader för kommunen och en bättre integration, menar Erling Persson (L).
Osby • Publicerad 30 augusti 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Erling Persson (L). 	Foto: arkiv
Erling Persson (L). Foto: arkiv

Först på valsedeln hos Liberalerna i Osby står Erling Persson. Den 59-årige företagaren hoppas att Liberalerna efter valet har ökat från ett till, åtminstone, två mandat i fullmäktige.

Valets viktigaste frågor rör enligt Erling Persson skolan och integrationen.

Annons

Han betonar vikten av att nå en likvärdig skola överallt, exempelvis i form av kvalitet och lärartäthet, vilket han menar inte är fallet idag. En av åtgärderna skulle vara att återförstatliga skolan.

– I Osby tycker jag att skolorna är likvärdiga. Men skolan ska vara det oavsett om du bor här, i Kristianstad, i Uppsala eller någon annanstans. Frågan genomsyrar från riksplanet ända ner till det lokala, säger Erling Persson.

För att förbättra integrationen ser han gärna en satsning på ”enkla jobb”, för att få ut folk på arbetsmarknaden. På kommunal nivå nämns bland annat mindre företag som behöver tillfälliga inhopp och olika kommunala sommarjobb.

Finns inte risken att människor utnyttjas?

– Jag tror inte det. Se på den lille företagaren som kanske inte har råd att anställa någon. Då hjälper de varandra.

Vilken är Osby kommuns viktigaste fråga?

– Det är oerhört viktigt att försöka få till en ekonomi i balans. Inte minst har kostnaderna för försörjningsstöd ökat lavinartat. Det är en tung post och många gånger är det bättre att börja med de stora bitarna.

Som ett exempel på åtgärder nämner han att korta köerna till SFI-utbildningen.

– Sist jag kollade var det 40-50 personer i kö för att komma in på utbildningen. Vi vill satsa mer på SFI – att spara i den änden ger bara mer kostnader i den andra änden.

Vad gäller eventuella samarbetspartier betonar Erling Persson att det i första hand är samverkan med de övriga partierna i Alliansen som gäller för Liberalernas del. Samtidigt vill han inte stänga några dörrar innan valet är avgjort.

– Alliansen har målsättningen att få en majoritet i kommunen. Om vi inte får det får vi ju se vad som händer, jag vill inte gå händelserna i förväg. Men vi kan inte sätta huvudnyckeln i låset och vrida om. Det handlar om att tillsammans hitta en lösning som är bäst för Osby och invånarna, resonerar han.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons