Annons

Elise Malmberg på språng igen

Sport Hais fixstjärna tillbaka efter tre års skadehelvete – som segrare i Hässleholmsloppet.
Sport • Publicerad 3 september 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

– Lite kul, för jag fick exakt samma nummer som jag hade i Finnkampen för tre år sedan, 313, säger Elise och visar hur nummerlappen blir till hennes namn när den vänds upp och ner och hon plitar dit två extra bokstäver.

– Jag körde den på Finnkampen och det blev ju succé, säger Elise Malmberg som fick sitt stora genombrott på 400 meter häck under 2015 med guld på U23-EM och en semifinalplats på VM i Peking.

Annons

Finnkampen, ja. Det var där skadeeländet började på allvar, med en nästan avsliten sena i foten som följdes av en stressfraktur. Skador som har hållit henne borta från friidrottsarenorna i tre år. Men nu är den 23-åriga Brobytjejen på väg tillbaka.

– Jag körde ett lopp förra veckan, Orderinvestloppet. Det gick bra där och då tänkte jag att jag kan köra Hässleholmsloppet för det har jag aldrig gjort. Det brukar ju ligga samtidigt som Finnkampen.

Hur känns det att vara på Hovdala istället för i Tammerfors?

– Det är jättekul att kunna vara här och springa ett femkilometerslopp. Jag är inte tränad för att vara med på Finnkampen.

Och hur känns foten?

– På de här distanserna känns det jättebra. Då skulle jag nog säga att jag har samma tider som jag gjorde för tre år sedan när jag var på topp.

Segertiden på 5,5 kilometer blev 24,34.

– Här var värsta dunderstigarna och jag visste inte alls hur det såg ut. Jag har inte tränat på småstigar, det var till att lyfta fötterna rejält, så jag blev ju duktigt trött efter två-tre kilometer, ler Malmberg.

– Men när det blev grusväg kunde jag trampa på med min löpning så sista två var riktigt härliga.

Finns det en comeback på banan i tankarna?

Annons

– Just nu går det jättebra med träningen. Kan jag köra på i höst så kan det bli något lopp inomhus men det beror på lite hur mina fötter mår av innebanorna för de är ganska snäva. Tar jag för mycket stryk av det kommer jag satsa på utesäsongen istället. Men det är om allt går bra.

Har du varit nära att ge upp?

– Nej, det skulle jag faktiskt inte säga. Det har varit för jävligt, men det är superkul att vara på banan och det är det jag vill.

Freeflows Joakim Edvardsson sprang i mål som ohotad etta med 37,39 på herrarnas 10 kilometer och tog sin andra seger i loppet.

– Det kändes bra. För tre år sedan var jag 15 sekunder snabbare men jag är nöjd ändå, det var lite blötare idag, säger Edvardsson som hann med en liten vurpa.

Han fick en lucka tidigt.

– Jag hade inte riktigt koll och trodde att någon var bakom mig. Sedan var det min kusin (Kim Lavesson) som var tvåa, det var kul.

I fjol vann Alice Kullman damernas korta distans. I år gav hon sig på den långa banan för första gången – och det gick lika bra.

– Min tränare Marcus Ottosson peppade mig och jag kände jag ville testa. Men jag var lite nervös för att hitta rätt, säger 18-åringen som slog rutinerade Maria Rydlund med 15 sekunder.

– Marcus sa att jag skulle ligga i rygg fram till fyra kilometer. Jag sprang om henne ungefär då och sen försökte jag bara hålla tempot uppe. Jag har ju aldrig sprungit den här distansen innan, säger Kullman som sprang i mål på 40,34.

Annons

Är det något du funderar på att fortsätta med?

– Det känns ju som det nu, skrattar Alice Kullman.

bild 1/7
Hais Gabriel Rydén sprang på finfina 25,20 och slutade sexa på den korta banan. Foto: Marika Höghäll
Elise Malmberg förbättrade sin årsbästatid med nästan en halv sekund. FOTO: MARIKA HÖGHÄLL/ARKIV
Alice Kullman och Joakim Edvardsson vann tiokilometersloppet.       Foto: Marika Höghäll
Mathilde Janzen, Hais, sprang in som tvåa på den korta banan med tiden 25,53. Foto: Marika Höghäll
Haisaren Linnéa Säfström tog hand om fjärdeplatsen på 5,5 kilometer när hon bröt mållinjen på 26,15. Foto: Marika Höghäll
Daniel Johansson, Sösdala, kom tvåa på herrarnas korta bana med 23,39. Foto: Marika Höghäll
Maria Rydlund ute i spåret. Foto: Marika Höghäll/Arkiv
Hais Gabriel Rydén sprang på finfina 25,20 och slutade sexa på den korta banan. Foto: Marika Höghäll
Elise Malmberg förbättrade sin årsbästatid med nästan en halv sekund. FOTO: MARIKA HÖGHÄLL/ARKIV
Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons