Annons

Nytt politiskt landskap om studenterna väljer

Opinion På grund av den låga svarsfrekvensen ska man inte dra för stora växlar på studenttidningen Lundagårds valundersökning; bara 11 procent av de 29 463 studenter som fick enkäten har svarat.
Opinion • Publicerad 4 september 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

På grund av den låga svarsfrekvensen ska man inte dra för stora växlar på studenttidningen Lundagårds valundersökning; bara 11 procent av de 29 463 studenter som fick enkäten har svarat. De 3217 personer som svarade är dock ett större statistiskt underlag än många opinionsmätningar som läggs i dagstidningar och i public service just nu.

Låg svarsfrekvens hindrar inte att undersökningen är tokigt intressant. Vänsterpartiet blir störst med 21 procent, även om Moderaterna kommer strax efter med 19. Det går dock inte att säkerställa statistiskt att V skulle bli större än M i ett riktigt val. Det är inte överraskande att vänster- och högeralternativen är starka: unga röstar mer radikalt än andra åldersgrupper.

Annons

Miljö- och klimatfrågan är överlägset viktigast för Lundastudenterna. Integration kommer tvåa, före invandring.

Vi skulle ha ett helt annat politiskt landskap i Sverige om studenterna fick välja.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons