Svenskt kött måste betalas bättre
Höj priset på kött, vädjar nu Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. Sommarens extrema torka gör att bönderna tvingas slakta djur tidigare än normalt, innan de vuxit färdigt, vilket gör att det riskerar att bli överskott på kött de kommande månaderna – men brist senare.
Framförallt beror dock LRF:s vädjan till konsumenterna – och slakterier, grossister och handel – på att torkan leder till kraftigt ökade kostnader för djuruppfödarna. Nu måste de köpa foder dyrare än vanligt, när de odlar det mesta själva.
Förra året ökade andelen svenskt kött som såldes i Sverige, samtidigt som den totala köttkonsumtionen minskade något. Det tyder på att svenska konsumenter helst vill äta svenskt, om det finns att tillgå, även om det svenska köttet ofta är dyrare i butikerna än det importerade.
Den skillnaden är inte helt logisk, eftersom exempelvis en irländsk bonde ofta får bättre betalt än den svenske bonden. Handelns påslag verkar alltså vara högre på det svenska köttet. Eller subventionerar andra länder sin export?
Oavsett anledning bör den svenska handeln och övriga led i produktionskedjan lyssna till bönderna. Ska svensk köttproduktion inte minska snabbt på grund av den katastrofala torkan måste hela samhället, inte minst handeln, ta sitt ansvar och betala vad som krävs till bönderna som producerar köttet.