Annons

Läkarkritik efter fyra gånger för hög dos

Osby • Publicerad 7 september 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

En patient hemmahörande i Osby kommun har anmält en läkare inom specialistvården på Hässleholms sjukhus till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). I sitt beslut efter anmälan konstaterar Ivo flera brister i läkarens agerande.

Patienten ska enligt anmälan ha varit ordinerad ett så kallat stämningsstabiliserande läkemedel när läkaren beslutade att patienten skulle sluta med läkemedlet till förmån för ett annat.

Annons

Enligt Fass (Farmaceutiska specialiteter i Sverige) är den rekommenderade inledningsdoseringen av patientens nya läkemedel 25 mg per dag vid liknande problematik som den aktuella patienten led av. Dessutom ska extra försiktighet vidtas i början av medicineringen.

Läkaren ordinerade däremot patienten en ingångsdosering på 100 mg per dag, med andra ord fyra gånger så mycket som rekommendationen.

Som en följd av den höga dosen drabbades patienten enligt anmälan av utsättningssymptom, utslag över hela kroppen samt en förhöjd känslighet för tryck mot huden.

Även läkarens journalanteckningar får kritik av Ivo. I anteckningen, som inte fördes in i journalen förrän en månad efter besöket, står att patienten ordinerats 50 mg av det nya läkemedlet. Ordinationen i anteckningen var således inte samstämmig med den i receptet, där alltså 100 mg ordinerades. Ivo noterar även att läkaren missat att ange måttenhet, i det här fallet ”mg”, i anteckningen.

Två ställningstaganden görs av Ivo i ärendet. Dels menar de att läkaren brustit i sitt yrkesansvar och i omsorg om patienten när behandlingen påbörjades med för hög dos. Dels konstaterar de brister i dokumentationen. Vårdgivaren ska ha vidtagit åtgärder för att något liknande inte ska inträffa i framtiden.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons