Annons

Din röst är vik­tig ock­så i kommun- och re­gi­on­valen

Opinion I många kom­muner är förutsättningarna gans­ka an­nor­lunda än på riks­planet.
Opinion • Publicerad 8 september 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Sön­dagen in­ne­bär inte bara val till riks­dagen, även om be­vak­ningen i tv kan ge det in­trycket. Som väl­ja­re får du ock­så ta ställ­ning till vil­ka partier du tycker ska styra i kommunen och i re­gi­onen.

Re­gi­onen ägnar sig fram­för allt åt sjukvården, som i alla opinionsmätningar är valets vik­tigaste fråga. Den av­görs i li­ten ut­sträck­ning av riks­dag och rege­ring, i hu­vud­sak av vil­ka partier som be­stämmer i re­gi­onen.

Annons

Även läns­tra­fiken är det re­gi­onen som be­stämmer över. Om det ska bli bättre trafik av­görs allt­så till stor del av vil­ket parti som får Din röst. Re­gi­onen har ock­så ansvar för kul­tur­frå­gor.

Kom­munerna har makten över skolan, äld­re­om­sorgen, fri­tids­verk­sam­het och myc­ket an­nat – det som är när­mast män­ni­skorna. Där­för borde kom­mun­valet vara ännu vik­tigare än riks­dags­valet att på­verka.

Den­na tid­ning, lik­som de flesta lo­kal­tid­ningar, har för­sökt spegla vad par­tierna i kommunen tycker och vill göra. Det finns allt­så goda för­ut­sätt­ningar för var­je väl­ja­re att ta ställ­ning.

I många kom­muner är förutsättningarna gans­ka an­nor­lunda än på riks­planet. Det finns lo­kala partier på många håll, un­der den snart gångna pe­ri­oden har le­da­möter hoppat av, blivit ut­spar­kade el­ler bytt parti.

Majoriteten har växlat mitt un­der pe­ri­oden i flera kom­muner. Det finns för­ut­sätt­ningar för nya ma­jo­ri­teter ef­ter valet på många håll, be­ro­en­de på hur Du röstar.

Så ut­nyttja röst­rätten – även i kommun- och re­gi­on­valen!

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons