Annons

Det räcker inte att pro­te­stera

Krönika Protest­röst­ningen har säl­lan el­ler ald­rig har varit så om­fat­tan­de som den här gången.
Opinion • Publicerad 11 september 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Un­der den här val­rö­rel­sen mötte jag många som hade be­stämt sig för att ge andra partier och eta­blis­se­manget en spark i baken och där­för hade be­stämt sig för att rösta på Sverigedemokraterna. Och jag mötte andra som hade be­stämt sig för att rösta på Socialdemokraterna el­ler andra för att för­hindra att Sverigedemokraterna får in­fly­tan­de över en kommande rege­ring.

Eftervalsanalyserna får visa om jag har rätt, men jag miss­tänker att protest­röst­ningen säl­lan el­ler ald­rig har varit så om­fat­tan­de som den här gången.

Annons

Det är i och för sig in­get kons­tigt med protes­tröster. Alla partier är i nå­gon mån sprungna ur en protest mot den rådande sam­hälls­ord­ningen och mot de nu­va­ran­de makt­ha­va­rna. Sam­ti­digt blir det pro­ble­ma­tiskt om an­ti­pa­tierna ut­gör en starkare drag­nings­kraft än sym­pa­tierna.

Kan­ske är det ett tecken i tiden. Parti­lo­ja­li­teten minskar och jag ser det de­fi­ni­tivt inte som nå­got i första hand ne­ga­tivt. Den tiden är förbi när människor re­flex­mäs­sigt röstade på ett visst parti där­för att man till­hörde en viss klass el­ler bodde i ett visst område. Vi är i dag mer själv­stän­diga och över­väger noga våra val. Det be­tyder ock­så att för­tro­en­den för­flyttas, att ingen kan räkna med livs­lång lo­ja­li­tet. Vårt stöd är i all­ra högsta grad vill­korat.

Det är bra det, men det finns en bak­si­da. Om vi som väl­ja­re kräver allt mer för att kun­na ge ett parti vår lo­ja­li­tet, då finns en risk att di­stansen mel­lan väl­ja­re och valda ökar. Miss­för­stå mig inte. Protest­röst­an­det handlar själv­fal­let i grunden om ett miss­nö­je med den egna situationen och med sam­hälls­ut­veck­lingen i stort. Men det kan ock­så vara en ut­väg för den som tycker det är svårt att hitta ett parti som mot­svarar de egna kraven.

Sön­dagens val­re­sul­tat måste leda till en själv­kri­tisk debatt inom flera partier, inte minst mitt eget. Det är up­pen­bart att Socialdemokraterna måste ut­veckla sin politik för att åter­vinna män­ni­skors för­tro­en­de. Det finns ett miss­nö­je som måste tas på stort all­var. Sam­ti­digt tror jag att det finns skäl se över formerna för sam­spelet mel­lan väl­ja­re och valda.

När inte läng­re medborgarna söker sig till par­tierna i sam­ma ut­sträck­ning som ti­digare, då måste par­tierna söka sig till medborgarna. Fler måste ges en chans att för­stå politikens kom­plex­i­tet, ges en chans att för­stå vil­ka av­väg­ningar som ligger bak­om po­li­tiska be­slut. Jag tror på fler folk­om­röst­ningar i frå­gor som verk­li­gen be­rör många och där det finns ett el­ler flera tyd­liga al­ter­na­tiv. Och jag tror de­fi­ni­tivt på att vi som politiker kan göra myc­ket mer för att bjuda in be­rörda med­bor­ga­re och andra till dia­log och del­ak­tig­het in­för vik­tiga be­slut.

Kort sagt, par­tierna kan göra mer för att en­ga­gera människor och där­med göra det svårare att en­bart proteströsta. Även medborgarna har emel­ler­tid ett ansvar. Un­der val­rö­rel­sen mötte jag som sagt en hel del som tyd­ligt de­kla­rerade att de hade för avsikt att rösta mot eta­blis­se­manget el­ler mot Sverigedemokraterna. I nå­got fall för­sökte jag för­må ve­der­bö­ran­de fun­dera på följderna av sitt be­slut, att ta ansvar för konsekvenserna. Men jag borde ha varit be­tyd­ligt tyd­ligare.

Jag borde ha sagt att pro­testen inte duger för att bygga ett bättre sam­häl­le.

Lars Stjern­kvist
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons