Annons

Tommy Karlsson tog VM-silver

Sport Nu hoppas den 66-årige löparprofilen dra igång ett projekt som ska mynna ut i Göteborg och veteran-VM 2022.
Sport • Publicerad 11 september 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Tommy Karlsson sprang i mål på 7,52 på 2000 meter hinder och tog ett VM-silver. Foto: Privat
Tommy Karlsson sprang i mål på 7,52 på 2000 meter hinder och tog ett VM-silver. Foto: Privat

Tommy Karlsson har haft tanken att någon gång ställa upp i ett internationellt veteranmästerskap. 2017 kändes som ett bra tillfälle när VM gick i danska Århus.

– Men jag fick problem med vaden så då blev det inget, berättar Tommy som istället anmälde sig till årets VM i Malaga.

Annons

Visste du hur du låg till tidsmässigt?

– Man anmäler en tid men det var minst fem år sedan jag sprang 2 000 meter hinder, så därför vet man inte riktigt.

På förhand skulle hans anmälningstid räcka till en placering mellan tredje och sjunde plats. Men det blev alltså ett silver.

– Mitt mål var att klara åtta minuter. Då tänkte jag att jag får springa i mitt tempo, vad jag kan. Man får finna sig i att det är så som veteran.

Fick du mersmak?

– Både ja och nej. Nu är det så roligt att Göteborg har fått veteran-VM 2022, det blev klart i lördags, och då tänker jag att jag skulle vilja göra något med alla löpare i Freeflow och runtomkring i bygden som ett projekt med träningsläger och föreläsningar med det mästerskapet som mål. Min tanke är att motivera så att vi får fler att ställa upp. Vi får väl se...

– Annars är det ingenting jag tänker att jag måste göra igen. Det var rätt roligt att se hur det fungerade, de har ju precis samma organisation som ett riktigt mästerskap med väldigt mycket människor involverade. Det pågår i 14 dagar och har drygt 8 000 deltagare, så nu har jag sett hur det fungerar inifrån.

Ett veteran-VM handlar mer om att hitta sin egen nivå och försöka hålla ett förutbestämt tempo, än taktik och spurtuppgörelser.

– Man pratar med varandra före och efter loppet så det blir väldigt socialt, berättar Tommy.

Varför anmälde du dig på 2 000 meter hinder?

Annons

– Jag tycker fortfarande att det är roligt med hinder och trots min ålder är jag rätt spänstig och kan klara att hoppa över hindren. Men skulle det bli så att jag startar i Göteborg väljer jag nog 1 500 meter, det är lite snällare för kroppen.

Tommy Karlsson tränar varje vecka löparna i Hässleholm Freeflow. I augusti blev han svensk mästare på 800 meter för veteraner och tog silver på 5 000 meter.

Hur mycket tränar du för egen del?

– Helst varje dag om jag kan. Jag springer nog fyra-fem gånger i veckan i snitt, rastlösheten får sitt utlopp i rörelsen. Men springa långt har aldrig varit min grej, sju-åtta kilometer – sen är det mer transport, säger Tommy Karlsson som föredrar kortare distanser där han kan hålla ett hyfsat högt tempo.

Den numera pensionerade idrottsläraren älskar löpningen som träningsform.

– Det är ett sätt för mig att leva. Jag skulle aldrig sluta springa så länge jag kan göra det.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons