Annons

Dansk folkeparti ville på­verka svenska valet

Opinion I en annons i Skånska Dagbladet dagen före valet upp­manade par­ti­le­da­ren Kris­ti­an Thulesen Dahl (DF) svenskarna att rösta på Sverigedemokraterna.
Opinion • Publicerad 12 september 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Dansk folkeparti för­sökte på­verka det svenska valet, bland an­nat ge­nom en annons i Skånska Dagbladet dagen före valet. Där upp­manade par­ti­le­da­ren Kris­ti­an Thulesen Dahl svenskarna att rösta på Sverigedemokraterna. Jim­mie Åkesson var på bild till­sam­mans med Thulesen Dahl.

Visst är det van­ligt att andra po­li­tiska le­da­re be­söker sina par­ti­vänner un­der val­rö­rel­ser. Spa­ni­ens pre­mi­är­mi­nis­ter Ped­ro Sánchez be­sökte ex­em­pel­vis Ste­fan Löfven före valet.

Annons

Men att ett parti från ett an­nat land di­rekt lägger sig i val­rö­rel­sen i ett an­nat land är ovan­ligt. Diskussionen om ”ryska troll­fa­briker” som sprider falska bilder av verkligheten och för­söker på­verka opi­ni­onen kan nu kom­plet­teras med mer öppna påverkans­för­sök med falska verk­lig­hets­bilder. Thulesen Dahls annons hävdade bland an­nat att ”man gör allt för att tiga ihjäl pro­blemen med in­vand­ringen”, trots att det var en av de stora de­batt­frå­gorna i val­rö­rel­sen.

Ef­ter valet har en dansk fol­ke­tings­le­da­mot frän re­ger­ings­par­tiet Venst­re på­stått att han ald­rig sett ett val så ode­mo­kra­tiskt som det svenska. Han fram­ställdes falskt som valobservatör från OSSE.

Men vare sig Danmark el­ler andra länder ska på­verka svenska val. Det är ett pri­vi­le­gi­um för de svenska väl­ja­rna. Och Sverige har ingen anledning att ta ef­ter dansk in­vand­rings­po­li­tik.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons