Inte många barn har åkt ett riktigt hölass. Den spännande färden bär ut i skogen, på Olahus gård som år 1930 donerades av Ola och Ored Ohlssons stiftelse till Önnestadsgymnasiet. Skolan driver den än och sedan 1996 ekologiskt.Foto: Kristina Höjendal Foto: Kristina Höjendal
Johan Henriksson visar för femteklassarna var socker kommer ifrån. Foto: Kristina Höjendal
Så här roligt kan det vara att rulla balar, när det blir en tävling mellan eleverna på Västerskolan.
Smakar på honung gör Ebba Steen, Tindra Claesson, Majken Fritzon, Nelly Petranek och Nora Kjellander gärna.
Öppet hus för femteklassare på Olahus i Stoby.
Får ger inte bara ull och kött utan är också tacksamma att kela med, konstaterar Leah Krestel. Foto: Kristina Höjendal
Öppet hus för femteklassare på Olahus i Stoby.
Öppet hus för femteklassare på Olahus i Stoby. Potatis i korg.
Öppet hus för femteklassare på Olahus i Stoby. Kossa. Ko.
Öppet hus för femteklassare på Olahus i Stoby. Sockerbeta.
Öppet hus för femteklassare på Olahus i Stoby. Ponny.
Öppet hus för femteklassare på Olahus i Stoby.

Livet på landet för en dag

STOBY Var kommer strösockret ifrån? Vad är ett fullblod? Och vad gör egentligen en bonde hela dagarna?
Det och mycket mer fick kommunens femteklassare svar på när de traditionsenligt bjöds in till en dag på landet.

Det bäas, grymtas och råmas välkomnande när de 488 barnen och 47 lärarna kliver in på gårdsplanen till Olahus. Ett levande lantbruk som det här är en fantastisk pedagogisk resurs, anser Kerstin Johansson från Lantbrukarnas Riksförbund (LRF):
– I dag är det väldigt långt mellan stad och land. Då tycker vi att det är extra viktigt att alla barn åtminstone en gång får komma ut på en bondgård och se var maten kommer ifrån – mer än Ica, säger hon leende.
– Förr hade man far- och morföräldrar som kanske hade gårdar men i dag är det ju betydligt längre mellan lantbruken.

Under onsdagen står ingen matte eller svenska på schemat – istället ska barnen få lära sig om vilka spannmål det finns, hur en sockerbeta smakar och var en fläskkotlett egentligen kommer ifrån. De får göra upp i balarullning, åka traktordraget hölass två kilometer upp i skogen och gå en tipsrunda genom betesmarkerna tillbaka.
Ett gäng tjejer från Thorén framtid provsmakar honung.
– Den ljusa var godast. Den mörka är sötare och lite vattnigare, säger Ebba Steen.
– Ja, den mörka kommer från den sista skörden, inflikar Tindra Claesson med nyvunnen kunskap.
Ivrigt promenerar de vidare för att provsmaka sockerbetor hos Johan Henriksson, till vardags lantbrukare i Brödåkra mellan Attarp och Grantinge.
– Vet ni vad detta är för något? undrar han.
– Neej… svarar de flesta och får sedan smaka på allt ifrån det vita köttet – med smakliga tjugo procents sockerhalt – till den bruna och syrligare restprodukten.

Hur mycket väger en korg med potatis? Ja, den utslagsfrågan funderar några över. Andra klappar hästar från Idyllens stuteri i Fjärlöv medan barnen på en tredje station får lära sig skillnaden mellan köttfår och pälsfår. Leah Krestel dröjer sig kvar vid fåren och skrattar till när hon ser tackan tacksamt vifta på svansen när den stryks över huvudet.
– Får är mysiga, jag gillar dem. Men hästar är min favorit för dem kan man lugna ner när man pratar med dem… men hundar är också bäst ibland, konstaterar hon.

×