Annons

Han vill gärna hjälpa alla

Osby • Publicerad 13 september 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Nere i kommunhusets katakomber har Håkan Dahlbeck fullt upp med att packa upp hela arkivet efter flytten från Briohuset.

– Vi vågade inte ha kvar alla dokument i huset under renoveringen, berättar Håkan, i synnerhet inte efter den läcka som uppstod i början av renoveringen för snart exakt två år sedan.

Annons

Som tur var befann sig Håkan Dahlbeck och en kollega i arkivet då, de hörde borren och de såg när vattnet började droppa in. I stort sett kunde allt material räddas, endast en del dokument blev fuktskadade. Det där vill ingen ska hända igen.

Osby kommun har fem arkiv. I dem kan man läsa om det mesta i kommunal regi från 1863. Här finns alla nämndprotokoll, bygglov, alla betyg från alla klasser från alla Osbys skolor, med mycket mera.

Det märks att Håkan Dahlbeck är stolt över sitt verk, för det är i stort sett han som byggt upp arkivet och underhållit det de senaste åren. Viss oro märks också för hur det ska bli när han går i pension.

– Det här är mitt verk, och ingen vet hur det sett ut en gång i tiden.

– Jag har aldrig ångrat mitt yrkesval, och skulle jag få välja om, skulle jag välja samma jobb, säger Håkan Dahlbeck.

Han är född i Tomelilla och började sin karriär som arkivarie 1981. Efter fem år blev han headhuntad till Laholms kommun. Under sina snart 40 år som arkivarie har han hunnit med att arbeta på Landsarkivet i Lund och på SLU i Alnarp plus några ställen till.

Nu håller han på att lära upp en ny registrator, André Chiesa, som ska ta över registratorsysslan den 1 oktober. Då växlar Håkan Dahlbeck ned till 50 procents tjänst och den tiden ska han ägna åt arkivet.

– Att flytta arkivet och nu ha flyttat tillbaka och packa upp allt har varit ett otroligt jobb, säger han. Men jag vill försöka få klart så mycket som möjligt innan jag går i pension.

Men det verkar som han räknar med att bli inringd i januari 2019. Än så länge finns det ingen som ska ta över hans post.

Att vara arkivarie kräver mycket kunskap, vad ska arkiveras, hur ska det arkiveras ... men också sinne för ordning och reda. Ett arkiv är en verksamhets nav, men ett jobb som ofta är lite undanskymt.

Annons

– Arkiv är viktiga för att få en helhetsbild, säger Håkan Dahlbeck, har vi ingen historia kan vi inte titta framåt.

I Osby kommuns arkiv registreras all post som kommer in till kommunen. Det är offentliga handlingar och kan beställas ut av vem som helst.

Håkan Dahlbeck berättar att det är ganska få som använder sig av den servicen, och de från allmänheten som hör av sig vill gärna ha ut gamla betyg, skolfoton, kanske bygglov.

– Men det som ger mig mest är att hjälpa dem som vill ha fram protokoll och beslut om familjehemsplacering, säger Håkan Dahlbeck. Det är kul när jag kan hjälpa någon.

Han berättar att för den som vill forska finns det mycket att botanisera i exempelvis sociala handlingar sedan 1920-talet. Även för dem som släktforskar finns det mycket att hämta. Betygskataloger finns från 1870 vilket Hököns hembygdsförening uppmärksammat i sitt arbete med att hitta namn till gamla skolklassbilder.

bild 1/2
Håkan Dahlbeck, arkivare och registrator på Osby kommun.
Vi hann inte dricka något kaffe för vi var nere och rotade i arkivet större delen av tiden som vi träffades. 
				             FOTO: SUSANNE GÄRE
Håkan Dahlbeck, arkivare och registrator på Osby kommun.
Vi hann inte dricka något kaffe för vi var nere och rotade i arkivet större delen av tiden som vi träffades. 
				             FOTO: SUSANNE GÄRE
Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons