Annons

Lyckat med extra personal till äldre

Osby • Publicerad 13 september 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Zahrea Al Haj Ali trivs med att jobba som extraanställd på Lindhem.               			              FOTO: SUSANNE GÄRE
Zahrea Al Haj Ali trivs med att jobba som extraanställd på Lindhem. FOTO: SUSANNE GÄRE

Zahrea Al Haj Ali kom till Sverige för 2,5 år sedan. Hon har fått en av Lindhems sju extratjänster och jobbar på Lindhem sedan nio månader tillbaka. Även hennes två äldsta döttrar jobbar där som timanställda.

– Jag dukar, bakar, bäddar sängar, promenerar med de äldre i trädgården och gör frukost till alla, säger Zahrea Al Haj Ali.

Annons

Hon arbetar fem dagar i veckan.

– Jag utvecklas här varje dag, säger hon och jag vill gärna fortsätta arbeta här och lära mig mer svenska.

Osby kommun har genom statliga medel i projektet äldresatsningen kunnat öka bemanningen av vårdpersonal och ser ett antal förbättringar som resultat.

– Den ökade bemanningen, som vi hoppas få behålla framöver, har skapat utrymme för personal att tillbringa mer tid med vårdtagarna. Detta har gett en lugnare omgivning och ökad trygghet både för den enskilde vårdtagaren och anhöriga, säger Regina Bendz, enhetschef på Lindhem.

Arbetsuppgifterna för extratjänsterna inom äldrevården i Osby kommun är bland annat att assistera vid måltider, städa i kök och allmänna utrymmen, utföra olika sociala aktiviteter som att ta de boende på promenader, baka tillsammans med dem, prata och hjälpa dem med olika sysslor. De hjälper också till vid större sociala aktiviteter och evenemang.

– Många av de personer som vi har tagit in på extratjänster inom äldrevården kommer från ett annat land. Detta blir ett bra sätt för dem att integreras i det svenska samhället. Ett sätt att lära sig språket och få en chans att komma in på arbetsmarknaden, säger Andriette Näslund, områdeschef inom boende och omsorg på Osby kommun.

– Dessutom skapar det ett intresse och lockar förhoppningsvis dessa personer till att utbilda sig inom vårdyrket, där det idag är en stor brist på arbetskraft.

En extratjänst innebär att en offentlig verksamhet vid behov får en extra resurs i form av en arbetssökande, samtidigt som den arbetssökande får ekonomisk ersättning och arbetslivserfarenhet.

Extratjänsterna ska stimulera anställning av personer som har svårt att få ett jobb. Syftet är att den som får en extratjänst långsiktigt ska få fäste på den reguljära arbetsmarknaden.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons