Annons

17-åring körde i 100 på 50-väg

EMMALJUNGA Två mån, 17 och 22 år gamla, åtalas i Hässleholms tingsrätt efter en vansinnesfärd som började med bilstöld i Västergötland, och slutade i närkontakt med en polisbil i Emmaljunga i våras.
Hässleholm • Publicerad 14 september 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

De båda männen, hemmahörande i Jönköping respektive Hörby, lyckades under slutet av mars i år samla på sig en hel rad åtalspunkter på kort tid.

Den yngre av männen bröt upp ett klädskåp på ett gym i Götene, Västergötland, och tog ur det såväl kläder som bilnyckel. De båda männen tog sedan bilen som stod parkerad utanför och körde iväg.

Annons

Dagen därpå stoppades bilen av polis på Kronobergsvägen i Emmaljunga sedan den framförts i mycket hög hastighet. Först körde den 17-årige mannen i 170 km/h på E6 i höjd med Markaryd, där det är hastighetsbegränsning på 120 km/h, och sedan i 100 km/h på Kronobergsvägen där det råder 50-gräns. Föraren struntade i polisens tecken när patrullen försökte stoppa färden, och körde dessutom in i polisbilen.

När bilen till slut stod still rasslade det snabbt på med nya åtalspunkter eftersom 17-åringen av naturliga skäl inte hade rätt att köra bil, och dessutom var påverkad av narkotika. Också den äldre mannen var narkotikapåverkad, samt hade cannabis på sig.

I samband med ingripandet hittades också stöldgods från ett inbrott i ett förråd i Jönköping.

Nu åtalas de båda männen i Hässleholms tingsrätt. Den yngre ska stå till svars för tillgrepp av fortskaffningsmedel, stöld, olovlig körning, ringa narkotikabrott, vårdslöshet i trafik, rattfylleri och brott mot knivlagen. För den äldre gäller tillgrepp av fortskaffningsmedel, stöld och två fall av ringa narkotikabrott.

Båda männen har i polisförhör erkänt på samtliga punkter.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons