Annons

Ny Sunefamilj roar på bioduken

Publicerad 14 september 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Julens stora familjefilm Sune vs Sune har premiär först den 30 november så när skådespelarna var på besök på Malmö Filmdagar för att presentera filmen var den ännu inte färdig. Men klippen som visades antyder en fortfarande galet rolig men samtidigt lite mer nedtonad Andersson-familj, jämfört med den senaste versionen.

– Det är en varm och rolig film och det var det jag också tänkte när jag läste manuset, säger Fredrik Hallgren.

Annons

I Sune vs Sune återvänder Sune till skolan efter sommarlovet bara för att finna att klassen fått en ny elev, som förstås också heter Sune. Det utlöser en kris hos Sune, som får använda all sin list för att inte Sophie ska lämna honom för den nya Sune. Lägg till det att pappa Rudolf får en ålderskris, lillbrorsan Håkan oroas över att hans storebror ska sugas upp i de vuxnas tråkiga värld medan mamma Karin börjar jämföra sig med den nya Sunes till synes perfekta mamma så är det bäddat för många komiska situationer.

– Jag tyckte om manuset och föll verkligen för historien. Det är inte bara knasigt utan bygger på viktiga ämnen och grundkänslor som man kan känna igen sig i och bli berörd av. Det är den bästa typen av film, när det finns en botten, något som är viktigt på riktigt, säger Sissela Benn.

Hur var det att kliva in i rollkaraktärer som publiken redan har en relation till?

– Det var bara att tänka bort de tidigare och utgå ifrån manuset och historien. Hade det här varit den första filmen efter att Peter Haber gjorde rollen hade det varit jobbigare, men det känns som en förmån att Morgan (Alling, som spelade Rudolf i förra omgången filmer, reds. anm.) redan krattat i manegen, för han gjorde en helt annan tolkning, säger Fredrik Hallgren, och avslöjar att han faktiskt provfilmade för rollen som Rudolf redan då.

Både Sissela Benn och Fredrik Hallgren är fulla av beundran för Elis Gerdt, Baxter Renman och Tea Stjärne som gör rollerna som Sune, Håkan och storasyster Anna.

– Mellan tagningarna var det skitmysigt att ligga i en stor säng, i en hög, med alla barnen. Och de var också väldigt tajta. Det kändes som att de var syskon på riktigt, säger Sissela Benn.

De ser också fördelar med att filma tillsammans med barn.

– Det väldigt befriande för de är oftast fria och kör på. Jag tycker det är härligt, säger Fredrik Hallgren.

– Det är lyxigt också, för tempot brukar vara lite lägre när barn är med, så det är ofta ett skönare inspelningsklimat. Man pressar inte lika mycket, flikar Sissela Benn in.

– Och det är inte lika mycket onyttigheter på fikabordet, fortsätter Fredrik Hallgren.

Annons

Sedan inspelningen av Sune vs Sune blev klar har han spelat in tredje säsongen av Bonusfamiljen och ska närmast medverka i filmatiseringen av En komikers uppväxt. Sissela Benn har precis regisserat humorserien Sagan om Dilan och Moa, som har premiär på SVT den 15 oktober, och två avsnitt av Sommaren med släkten, som kommer nästa år. I december ska hon göra julshow i Lund med Robin Paulsson och Anders ”Ankan” Johansson. Och hon vill gärna fortsätta arbeta både som skådespelare och regissör.

– Det är väldigt kul att regissera, och lärorikt. Jag har lärt mig saker jag tror är användbara när jag står framför kameran också, säger hon.

Om det blir fler Sunefilmer för dem vågar de inte svara på. Men de hoppas.

– Det finns mer att göra och vi har hittat en ton jag tror att folk kommer att tycka om, så det vore synd att inte göra fler, säger Fredrik Hallgren.

bild 1/2
Sune (Elis Gerdt) och Håkan (Baxter Renman) i bustagen i Sune vs Sune. Foto: Fianna Robijn
Sissela Benn och Fredrik Hallgren spelar mamma Karin och pappa Rudolf i julens stora familjefilm Sune vs Sune, som regisserats av Jon Holmberg. Den 30 november har den biopremiär. Foto: Pernilla Ekdahl
Sune (Elis Gerdt) och Håkan (Baxter Renman) i bustagen i Sune vs Sune. Foto: Fianna Robijn
Sissela Benn och Fredrik Hallgren spelar mamma Karin och pappa Rudolf i julens stora familjefilm Sune vs Sune, som regisserats av Jon Holmberg. Den 30 november har den biopremiär. Foto: Pernilla Ekdahl
Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons