Annons

Välj Es­kil till tal­man

Ledare Talmannen ska stå över partierna och därför borde samförstånd sökas. En kompromisskandidat borde kunna vara Eskil Erlandsson.
Opinion • Publicerad 14 september 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Förre landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C).              Foto: TT
Förre landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C). Foto: TT

Det första den ny­valda riks­dagen ska be­sluta om är val av tal­man. Socialdemokraterna hävdar att det största par­tiet bör ha rätten att utse tal­man. Där­för har all­tid en so­ci­al­de­mo­krat förts fram, och S har all­tid röstat på sin kan­di­dat, oav­sett ma­jo­ri­tets­för­hål­lan­de i riks­dagen.

Alliansen kun­gjorde re­dan före valet att en ge­men­sam tal­mans­kan­di­dat skulle fö­re­slås. Med den man­dat­ställ­ning som valet re­sul­terade i in­ne­bär det att de­ras kan­di­dat kan väljas bara om SD stöder hen. Vem vill ut­sätta sig för det?

Annons

Tal­mannen ska ju stå över par­tierna. Där­för får tal­mannens er­sät­ta­re träda in i riks­dags­ar­be­tet, pre­cis som för riks­dags­le­da­möter som blir stats­råd. Där­för borde vo­te­ringar om tal­mans­posten borde und­vikas.

Ste­fan Löfven har både före valet och ef­ter­åt talat myc­ket om att bryta block­po­li­tiken och söka sam­för­stånd över block­gränsen. Om han verk­li­gen menar all­var borde han kun­na visa det i tal­mans­valet.

Det borde vara lättare att rucka på gam­la prin­ciper vid valet av tal­man än i re­ger­ings­frå­gan. För­hand­lingar borde tas upp mel­lan Socialdemokraterna och Alliansen om vem som ska väljas till tal­man.

Per­son­lig lämp­lig­het borde stå i för­grunden, pre­cis som när Thor­björn Fälldin ef­ter makt­skif­tet 1976 valde att ge sitt stöd till om­val av tal­mannen Henry Al­lard (S) istäl­let för att föra fram en bor­ger­lig kan­di­dat.

Istäl­let för en mo­de­rat el­ler so­ci­al­de­mo­krat skulle en cen­ter­par­tist kun­na fö­re­slås. Båda si­dor borde kun­na ac­cep­tera en er­fa­ren riks­dags­man med brett kon­takt­nät och stort för­tro­en­de i båda lä­gren.

En så­dan är för­re lands­bygds­mi­nis­tern Es­kil Er­lands­son som kryssade sig kvar i riks­dagen från en fjär­de­plats på lis­tan. Han har 24 års er­fa­ren­het som riks­dags­man och stats­råd och har för­tro­en­de även inom S ef­ter blocköverskridande för­hand­lingar om både ener­gi-. för­svars- och lands­bygds­po­li­tik. Par­tierna borde kun­na enas om Es­kil Er­lands­son som tal­man.

Yng­ve Sunesson.
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons