Annons

Lasse Berghagen laddar för Stjärnklart

Publicerad 15 september 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Senhösten fram till jul och sommarmånaderna är högsäsong för artister.

– Det känns bra att jobba under de perioderna, säger Lasse Berghagen, som numera väljer väl vad han vill göra.

Annons

– Jag plockar russinen ur kakan. Jag är inte så mycket för Let’s Dance eller att prata om mina innersta känslor i tv. Det var i Så mycket bättre och det var då. Men om man inte syns i tv hela tiden tror folk att man har slutat, konstaterar Lasse Berghagen.

Som många ute i landet märkt är det dock inte alls på det viset. Under ett par år har Lasse Berghagen varit på julturné med Malena Ernman, men i år reser han alltså med Stjärnklart, julturnén som går för 31:a året.

Lasse Berghagen är med för fjärde gången, men det är många år sedan sist.

– Jag var med två gånger med Björn Skifs och året innan med Magnus & Brasse. Det var väldigt trevligt, minns Lasse Berghagen.

I år gör han sällskap med E-Type, Wiktoria, Kaliffa, Linda Bengtzing och Margaret. Ett par nya bekantskaper finns i gruppen.

– Det är jättekul att jobba med nya, det blir spännande att se vad vi kan komma fram till när det gäller duetter, säger han.

När vi pratas vid är artisterna i inledningsskedet av arbetet med turnén. Den 29 och 30 november är det premiär i Helsingborg.

Vid sidan av att stå på scenen skriver Lasse Berghagen sina barnböcker om Filippa och morfar och deras äventyr och har också haft stor framgång med sin bok Flakmopedisten där han berättar ungdomsminnen. Den fjärde Filippa-boken, Filippa och morfar på utflykt, är på gång.

Vad var det som inspirerade dig till Filippa-böckerna?

– Under den mörka tiden på året jobbar jag i Palm Beach i Florida och gör demotejper. Så satt jag en dag i lägenheten och hade ingenting att skriva och kände vad ska jag göra nu? Då sa min hustru Eva: ”Skriv om dig och Filippa. Ni har ju så mycket kul ihop”. Filippa, yngsta barnbarnet, var då fem år. Jag började skriva den första boken Filippa och morfar på Tivoli – och så har det rullat på.

Annons

Böckerna är illustrerade av skånska Kristina Grundström.

– Och tänk att vi bara har pratat på telefon och inte träffats! Men det funkar ju bra ändå, hon är fantastiskt duktig.

Lasse Berghagen fortsätter också att skriva musik, bland annat jobbar han med finske musikern Thomas Enroth.

– Jag skriver mycket texter med honom och. Vi har skrivit ungefär 30 låtar och en av dem, Till en fader, har blivit nästan en nationalsång i Finland!

I Amerika arbetar Lasse även med vännen Nicko McBrain, trummis i Iron Maiden.

– Han är ett bra bollplank. Jag gör råtexter och så har jag några musiker som jag jobbar med. Men mest sitter jag ensam och jobbar, säger Lasse Berghagen.

Årets tema för Stjärnklart är hitlåtar och Lasse Berghagen har många sådana som fått djupa rötter. Något som märks inte minst av att hans musik ofta används både på bröllop och begravningar – och sjungs på dagis.

– Ja, i både sorg och glädje, säger Lasse Berghagen. Och det känns väldigt fint.

bild 1/2
Margaret, Linda Bengtzing, Lasse Berghagen och Wiktoria är några av artisterna i årets Sjtärnklart. Foto: Karin Törnblom
Margaret, Linda Bengtzing, Lasse Berghagen och Wiktoria är några av artisterna i årets Sjtärnklart. Foto: Karin Törnblom
Yvonne Erlandsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons