Annons

Rekordstort intresse för Plasket

Osby • Publicerad 16 september 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Plasket – och Miniplasket – är Osby SS aktiviteter för små barn. I Miniplasket är barnen två till fyra år, i Plasket fyra till sju år.

För de allra yngsta i Miniplasket handlar det om att tillsammans med sina föräldrar lära känna vattnet.

Annons

I Plasket utvecklar barnen vattenvanan och är så småningom redo att gå vidare till ”riktig” simträning.

– Att få vattenvana och lära sig simma är ju en bra och billig livförsäkring, säger Ann-Sofie Bengtsson.

Mellan klockan 8.45 och 13 är det full aktivitet i simhallen. Barnen är indelade i grupper om 20 och totalt tio unga ledare håller i vattenövningarna.

– De turas om och är mellan sex och åtta ledare i vattnet med varje grupp. Så det här är ju även en bra möjlighet för ungdomar att få ett extrajobb, påpekar Bengtsson.

Hur är intresset för Plasket och Miniplasket?

– Jättestort. Vi har 145 inskrivna barn och det är en stor ökning. Det är jätteroligt. Och det är inte bara barn härifrån Osby, de kommer även från grannkommunerna, säger Bengtsson.

Totalt med både Plasket och den ordinarie simträningen har Osby SS runt 250 aktiva. Positivt, naturligtvis. Men det leder också till utmaningar.

– Vi hade väldigt gärna haft mer plats och fler tider. Det blir ett pusslande, tur att Nodda (klubbens tränare Lars Nord) är bra på att pussla, säger Bengtsson med ett snett leende.

När barnen kommer till simhallen är det först upprop och sen en samling vid bassängkanten för att prata om badregler och vad som står på programmet den här dagen.

Därefter duschar barnen och sen är det dags att hoppa i vattnet.

Annons

Genom att ha roligt och leka i vattnet får barnen vattenvana och de äldsta barnen börjar så smått testa lite simträning. När de sen blir för gamla på Plasket finns möjligheten att gå vidare och börja i klubbens simgrupper för dem som vill.

– Barnen får vattenvana och lär sig simma, ungdomarna får helgjobb och vi i klubben får nya medlemmar till våra simgrupper – det är win-win-win, säger Bengtsson, som har ansvar för Plasket tillsammans med Regina Bendz och Janeta Olofsson.

bild 1/5
Plasket i Osby SS regi är rekordpopulärt.
Plasket i Osby SS regi är rekordpopulärt.
Ann-Sofie Berggren är ansvarig för Plasket.
Plasket i Osby SS regi är rekordpopulärt.
Plasket i Osby SS regi är rekordpopulärt.
Plasket i Osby SS regi är rekordpopulärt.
Plasket i Osby SS regi är rekordpopulärt.
Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons