Annons

Får skyddstillsyn för penningtvättsbrott

Östra Göinge • Publicerad 18 september 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

En kvinna i 25-årsåldern hemmahörande i Östra Göinge har av Kristianstad tingsrätt dömts till skyddstillsyn och att betala skadestånd för penningtvättsbrott.

Kvinnan ska under flera år, från 2015-2018, ha upplåtit sitt bankkonto för insättningar av pengar från bedrägerier.

Annons

Sammanlagt döms hon för att ha upplåtit sitt bankkonto vid 31 olika tillfällen under tidsperioden.

De 31 målsägandena i fallet ska enligt domen ha lurats till att, via överföringstjänsten Swish, föra över pengar till hennes bankkonto. Pengarna var tänkta att vara betalning för olika varor, exempelvis mobiltelefoner, surfplattor och kläder. Några varor har dock inte levererats till de målsägande, vars hemvister finns utspridda över hela Sverige.

Det sammanlagda beloppet uppgår till drygt 60 000 kronor, pengar som kort efter de kommit in på kvinnans konto tagits ut igen.

Vad gäller påföljd menar tingsrätten att varken brottslighetens straffvärde eller art talar för att påföljden bör bestämmas till fängelse. Dock noterar de att hon tidigare dömts för flera fall av bedrägeri, men att skyddstillsyn likväl är den lämpligaste påföljden för att förhindra att hon begår nya brott.

Kvinnan har yrkat att slippa att betala skadestånd, men tingsrätten väljer att döma henne till att betala tillbaka de drygt 60 000 kronorna till de 31 målsägandena.

Kvinnan har erkänt gärningarna.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons