Annons

Tes kastad överbord på flottexperiment

Recension \"Utan att avslöja för mycket är det också i den som det verkligt intressanta ligger, i hur vetenskapsmannen själv faller offer för sin tes.\"
Publicerad 21 september 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Dokumentären Flotten kastar nytt ljus på experimentet ombord på Acali 1973. pressbild
Dokumentären Flotten kastar nytt ljus på experimentet ombord på Acali 1973. pressbild

Flotten är en dokumentär om det ganska märkliga experiment som antropologen och våldsforskaren Santiago Genovés företog sig under 70-talet. Tillsammans med tio utvalda volontärer skulle de på en sju gånger tolv meter stor flotte färdas från Kanarieöarna över Atlanten till Mexico som ett vetenskapligt forskningsexperiment.

Annons

I Flotten blandas arkivmaterial från de 101 dagarna ombord med nyinspelade studiobaserade scener med de sju deltagare som ännu är i livet. De får en chans att återuppleva resan med hjälp av en rekonstruktion av Acali och det blir en omvälvande återträff då de delar både minnen och tårar. I samtal med varandra diskuterar de sina upplevelser och vad det egentligen var som hände ombord.

Greppet med att varva arkivmaterial med det studiobaserade filmandet ger flera nivåer av vad som hände på Acali; dels hur en grupp svetsas samman, blir tighta och håller sig starka för att överleva och dels hur den (något uttjatade stereotypa) excentriske forskaren till varje pris måste få sin tes bekräftad. Efter 43 år av att smälta upplevelsen blir det tydligt i dialogen mellan deltagarna. Allt sker i varm och humoristisk ton, men deras upplevelser skiljer sig åt.

Experimentet beskrevs i media vid tiden som ”sexflotten” och tillskrevs då knappt någon vetenskaplig kredibilitet. Marcus Lindeens dokumentär ger en annan, nyktrare, syn på Santiagos hypotes och är därtill ett spännande tidsdokument i ett format där den enskilde individen, snarare än försökskaninen, står i fokus.

Fakta:Film

Flotten

Matilda ArboreliusSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons