Annons

”Ha inte bråttom i trafiken”

Motor Senaste året har varit omvälvande för racerföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky. Som första kvinna vann hon en deltävling i STCC, diskades och fått tillbaka segern.
Publicerad 22 september 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

– Jag är stolt över att vara en förebild för andra tjejer, säger hon.

Annons

Det Mikaela lär ut på förarkurserna är trafiksäkerhet. Om hur man blir en trygg bilförare som inte stressar upp sig i oväntade situationer.

Nu är hon framgångsrik i banracing och vann i augusti en STCC-deltävling som första kvinna. Visserligen överklagades segern på grund av en tolkning av reglementet, som inte hade med bilens prestanda att göra, men hon var de facto snabbast. Hon och hennes team har överklagat diskningen, och ärendet togs upp av Svenska Bilsportförbundets disciplinnämnd och hon fick rätt.

Men allt engagemang har haft ett pris. Ifjol tappade Mikaela glädjen – det blev helt enkelt alldeles för mycket arbete. Men med hjälp av sin mentala coach kom hon på rätt köl, och genom att dra ned på arbetsbördan har hon kommit tillbaka igen. Nu känner hon glädje och framtidstro.

Annons

bild 1/5
Mikaela Åhlin-Kottulinsky på Ring Knutstorp.
Racerföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky.
Foto: Jonas Ekströmer / TT
Mikaela Åhlin-Kottulinsky, förare i STCC, vid STCC i Falkenberg.
Foto:  Jonas Dagson / TT
Mikaela i depån på racerbanan Ring Knutstorp. "Om det ska komma in fler tjejer i motorsporten så behövs det andra som visar att det går", säger hon.
"Det finns många paralleller till bilsporten i vanliga trafiken", säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky som på bilden kör på racerbanan Anderstorp.
Mikaela Åhlin-Kottulinsky på Ring Knutstorp.
Racerföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky.
Foto: Jonas Ekströmer / TT
Fakta:

Mikaelas körtips

■ Kör på kvalitetsdäck. Premiumdäck, de kända märkena, med mönster och rätt lufttryck som gör att bilen får ordentligt grepp och du kan svänga och bromsa. Sätt på vinterdäcken när temperaturen kryper under plus sju grader, och vice versa.

■ Håll blicken långt fram. Titta inte bara framför din egen bil utan långt fram så du i god tid ser om det kommer hinder eller någon börjar bromsa. Med en jämn körrytm sparar du dessutom tid och bränsle.

■ Undvik stress. Tidsbrist gör att vi överreagerar, gör misstag och då händer olyckorna. Undvik att ha bråttom när du ska ut i trafiken.

■ Sköt om besiktningen. Är du orolig för att bilen ska ha fel som kostar pengar att laga, tänk i stället på vad en olycka skulle kosta i pengar och liv. Bilen ska vara trafiksäker så besiktiga den i tid.

■ Ett racertips: Träna inbromsningar. När du inte har bilar bakom, träna på att göra kraftiga inbromsningar med din bil som har ABS-bromsar. ”Sparka ned bromsen med kraft. Bara 1 av 100 gör det ordentligt på mina utbildningar. Tryck inte, utan ta i ordentligt. Bilen sladdar inte om den är rakställd. Bli inte orolig för att det låter om ABS-bromsarna, det är naturligt.”

Anna Björe/TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons