Annons

Många Barbienördar på plats i Limhamn

MALMÖ Stort intresse för att utbyta erfarenheter när första Barbiemässan hölls i Skåne.
Malmö • Publicerad 22 september 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

– Min Barbie är från 1963, då dockan introducerades i Sverige via skaparen, tyskan Ruth Handler. Fast då var jag mer intresserad av att umgås med min pojkvän.

Annons

Hon fick besök av Annalena Andersson från Kvidinge, som fick sin första Barbie samma år i julklapp, precis som sina systrar, och nu visar upp dockorna i den leksakssamling som hon har där hemma.

Många liknande samtal utspelades på Barbiemässan, där besökarna kunde titta och köpa Barbiedockor i många skepnader och från olika länder från 1960-talet och framåt.

I det rosaprydda rummet, rosa är Barbies signaturfärg, fanns det också en miniutställning med dockor och besökarna kunde få hjälp att värdera sina älskade Barbie, Ken, Skipper med flera.

– Nästa år fyller världens mest kända leksak, Barbie, 60 år. Fortfarande är hon lika älskad och hatad och nya generation fascineras av Barbie. Hon är en pionjär inom actionfigurer, fast action för tjejer har tyvärr inte samma status, säger Lotta Malmstedt.

Hon bor i Malmö, har skrivit boken ”Barbie älskar Sverige” och är engagerad i föreningen Barbieringen som har medlemmar över hela landet.

– Det finns cirka 150 medlemmar i Barbieringen men vi blir gärna fler. Barbie är en viktig symbol för den självständiga kvinnan som arbetar och klarar sig själv. Hon har haft många yrken genom åren och aldrig gift sig, i motsats till vad kritikerna tror: att hon är en lyxig hemmafru, förklarar Lotta Malmstedt.

Tidigare har det bland annat ordnats Barbiemässor i Stockholm och Uppsala men i år tog skåningarna tag i det hela och ordnade en mässa i Malmö.

– Jag fick själv inte så mycket tillfälle att leka med Barbie när jag växte upp men då min yngsta dotter Molly föddes vågade jag börja samla och så småningom komma ut med mitt stora intresse, berättar Lotta Malmstedt.

Hon förklarar att de riktiga entusiasterna kan fara land och rike kring för att få tag i en detalj, som den lilla puderdosa som fanns i väskan hos de första Barbie-dockorna.

– Vi ordnar regelbundet träffar, där vi byter och säljer dockor, kläder och tillbehör. Många annonserar också på olika sajter för att hitta det som de söker.

bild 1/5
Det fanns en miniutställning med Barbie genom tiderna på Barbiemässan.
Malmötjejerna Holly Lindvall och Tova Ekberg tycker att det är roligt att leka med Barbie och kunna använda sin fantasi. FOTO: KRISTINA DAVIDSON
Mycket att prata om på Barbiemässan hade Åsa Lindh och Annalena Andersson.
Molly Lorensson har vuxit upp med Barbie, tack vara sin mamma Lotta Malmstedt.
Kerstin Abäck från Möllevången har nästan 1 000 Barbiedockor i sin samling och har följt modet via sin samling.
Det fanns en miniutställning med Barbie genom tiderna på Barbiemässan.
Malmötjejerna Holly Lindvall och Tova Ekberg tycker att det är roligt att leka med Barbie och kunna använda sin fantasi. FOTO: KRISTINA DAVIDSON
Kristina DavidsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons