Annons

Hovrätten lindrar dom mot knivman

Osby • Publicerad 25 september 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

En man hemmahörande i Småland dömdes i februari av Hässleholms tingsrätt till sju månaders fängelse för brott mot knivlagen, olaga hot och grovt olaga hot.

Istället för fängelse döms han nu till skyddstillsyn med 80 timmars samhällstjänst.

Annons

Det var i maj ifjol som mannen, som är i 40-årsåldern, anlände till restaurangen Vingården i Osby. I ett kraftigt berusat tillstånd ska han sedan retat upp sig på två andra män. Enligt domen sköt mannen först bak stolen han satt på, drog fram en kniv och viftade med den framför en av männen.

Därefter ska den dömde mannen ha rest sig upp och gått bort till den andre mannen som stod och betalade notan vid kassan.

Väl framme vid den betalande mannen gjordes två utfall med kniven vilket medförde att mannen tvingades att hoppa undan för att undvika att bli träffad.

Mannen med kniven har erkänt gärningarna, men valde att överklaga tingsrättsdomen eftersom han ville ha en lindrigare påföljd än fängelse.

Hovrätten har valt att gå på den dömde mannens linje.

Även om de konstaterar att brotten mannen döms för är av en sådan art att fängelsestraff är en rimlig påföljd menar de i domen att skyddstillsyn är en påföljd som skulle kunna bidra till att han håller sig ifrån att begå brott i framtiden.

Rätten har även tagit hänsyn till mannens personliga förhållanden i den ändrade domen.

Dessutom ändrar hovrätten rubriceringen från grovt olaga hot till olaga hot av normalgraden i fallet där den tilltalade gjorde utfall med kniven. Ändringen motiveras med att det inte varit fråga om något ”utdraget händelseförlopp” eller att någon ”särskild hänsynslöshet” präglat hotet.

Sammantaget döms han således till skyddstillsyn med samhällstjänst i 80 timmar.

Hovrätten väljer inte att ändra skadeståndsanspråket. Således ska den dömde mannen fortfarande betala sammanlagt 15 000 kronor till de två männen.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons