Annons

Pub­lic ser­vi­ce po­pu­lärt men hotat

Krönika Det är vik­tigt att, trots det stora för­tro­en­det hos all­män­heten, ta de po­li­tiska an­greppen på pub­lic ser­vi­ce på all­var.
Opinion • Publicerad 23 maj 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

De senaste vec­korna har det från mo­de­rat och sve­ri­ge­de­mo­kra­tiskt håll kommit flera ut­spel som in­ne­bär att SVT och Sve­ri­ges Radio, allt­så pub­lic ser­vi­ce-me­di­erna, hotas.

15 av Sve­ri­ge­de­mo­kra­ter­nas 26 distriktsordföranden har i en mo­tion till par­tiets lands­dagar för­slagit en ut­red­ning om för­sälj­ning av SVT2 och P3. Det mo­de­rata läns­för­bundet i Stockholm be­slutade på sin stämma, på för­slag från MUF, att pub­lic ser­vi­ce på sikt ska läggas ned. Att ung­mo­de­raterna tycker så är ingen ny­het, men att det största par­ti­dis­triktet nu fattat ett så långt­gå­en­de be­slut är när­mast sen­sa­tio­nellt.

Annons

Det har dock inte stöd hos Mo­de­raterna cen­tralt. Tvärt­om för­sva­rar ledande mo­de­rater pub­lic ser­vi­ce som vär­de­fullt. Sam­ti­digt för­söker dock andra mo­de­rata de­bat­törer un­der­gräva för­tro­en­det för SVT och Sve­ri­ges Radio ge­nom att an­klaga me­di­erna för att vara väns­ter­vri­dna och stats­styrda.

Det är en­ligt rim­liga de­fi­ni­tioner fel. De un­der­sök­ningar av me­di­ernas val­be­vak­ning som gjorts pekar inte på nå­gon väns­ter­vrid­ning av vare sig Sve­ri­ges Radio, SVT el­ler andra riks­me­di­er. I den senaste val­rö­rel­sen fanns möj­li­gen en viss po­si­tiv övervikt för al­li­ansen i så­väl SR och SVT som de flesta större tid­ningar.

Pro­gram­fö­re­tagen Sve­ri­ges Radio, Sve­ri­ges Television och Ut­bild­nings­ra­dion är inga stats­ägda bo­lag. De ägdes ur­sprung­li­gen av folk­rö­rel­ser, när­ings­livet och dags­pressen. När dessa inte ville fort­sätta som äga­re över­togs ägan­det av en stif­tel­se, vars enda egent­liga upp­gift är att välja sty­rel­ser för de tre bo­lagen. Inga po­li­ti­ker finns i bo­lags­sty­rel­serna.

Den enda po­li­tiska på­ver­kan över bo­lagen som finns är riks­dagens be­slut om den pub­lic ser­vi­ce-av­gift som nu­me­ra fi­nan­sierar verk­sam­heten och av­talet om ramar för verk­sam­heten, ex­em­pel­vis om en viss vo­lym barn­pro­gram och ny­hets­be­vak­ning i hela landet.

Många olika un­der­sök­ningar visar att pub­lic ser­vi­ce åt­njuter ett myc­ket stort för­tro­en­de hos svenska folket. SOM-un­der­sök­ningen vid Gö­te­borgs uni­ver­si­tet visar ett myc­ket sta­bilt för­tro­en­de för ra­dio/TV un­der flera de­cen­ni­er. I den senaste mät­ningen har SVT och SR för­tro­en­de hos 67 res­pek­ti­ve 70 pro­cent av folket. Bara 7 res­pek­ti­ve 14 pro­cent har li­tet för­tro­en­de. M-väl­ja­rna har nå­got högre för­tro­en­de än snittet, me­dan SD-väl­ja­re har klart lägre.

Ti­digare har fö­re­trä­da­re för de stora dags­press­bo­lagen och TV kri­ti­serat SVT och SR för att ha en ”grädd­fil” som hotar de kom­mer­si­ella ak­törerna. In­tres­sant är där­för att Peter Wo­lo­dar­ski, chef­re­dak­tör för Bon­ni­er­äg­da Dagens Nyheter för­sva­rar pub­lic ser­vi­ce och slår fast att han inte kan se ”hur Dagens Nyheter el­ler nå­got an­nat pri­vat me­die­fö­re­tag skulle gynnas av att pub­lic ser­vi­ce av­skaffades”.

Värt att ta fasta på är ock­så vad M-le­da­möterna i den senaste pub­lic ser­vi­ce-ut­red­ningen Jan Ericson och Olof La­ves­son i ett särskilt yttrande skrev: ”Det upp­drag som ut­förs av SR, SVT och UR är vik­tigt och grund­läg­gan­de för vår de­mo­kra­ti och vårt öppna sam­häl­le.”

Där­för är det vik­tigt att, trots det stora för­tro­en­det hos all­män­heten, ta de po­li­tiska an­greppen på pub­lic ser­vi­ce på all­var. Utan obe­ro­en­de och fria me­di­er kan inte de­mo­kra­tin fun­gera. Det borde inte minst alla par­tier för­stå.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons