Cina Holmberg sprider sanningen

Av Carl-Johan Bauler
0451-74 51 97, carl.johan.bauler@nsk.se 27 JANUARI 2009 06.00

81-åriga Cina Holmberg överlevde förintelsen. Idag på Förintelsens minnesdag är hon som vanligt ute och föreläser som sina upplevelser.
Hon hinner med två framträdanden på en högstadieskola i Helsingborg.

Fortfarande är hon ute varje vecka för att berätta om sitt liv och om vistelsen i koncentrations-och förintelseläget Auschwitz. Oftast är det högstadieskolor hon besöker.
Vad driver dig att berätta?
– Det börjar bli tunt med oss överlevare och jag vill att ungdomen ska veta sanningen. Det finns ju människor som på fullt allvar säger att förintelsen aldrig har hänt, säger Cina.

Cina Holmberg kommer ursprungligen från Ungern. 1944 skickades hon och hela hennes familj till Auschwitz i Polen. Hon återsåg aldrig mer sin familj. Cina fördes senare bort från lägret för tvångsarbete inom industrin i Tyskland. Hon räddades av Röda korset undan arkebusering i krigets slutskede.

Är det viktigt med en minnesdag för förintelsen?
– Ja och det är viktigt att det rätt människor som kommer till tals.

Hur ser du på dem som kallar sig för nazister idag?
– Jag tycker synd om dem. Jag tror att många av dem går med i vad om helst bara för att synas. Mitt mål med mina föredrag om min bok "Enkel resa – med retur" är att människor ska få veta sanningen.

Vad brukar barn-och unga fråga om?
– De vill veta vilka vi var, vilka i min familj som dog och hur det kändes.
Koncentrationslägret Auschwitz (där Cina satt fången) befriades av sovjetiska Röda armén den 27 januari 1945. Till minne av denna händelse bestämde FN 2005 att den 27 januari skulle bli den internationella minnesdagen över förintelsen. Sedan 1999 är dagen nationell minnesdag.


Tipsa Tipsa en vän
FLER NYHETER PÅ
Kanada 2015
Målrekorden duggar tätt nu i svensk landslagsfotboll. Lotta Schelin slog i sista spiken i kvalkistan när hon satte 2—0 mot Skottland, tangerade Hanna Ljungbergs rekord på 72 landslagsmål — och tog Sverige till VM.  

Sverige klart för VM

Vann viktiga matchen mot Skottland. Lotta Schelin tangerade målrekord.
Saranda Hasani drömmer om ett liv som artist och hoppas Idol kan ge henne en bra start. – Jag vill beröra andra med min röst, säger hon.  

Längtar till sin stund på scenen

I kväll sjunger 18-åriga Saranda Hasani från Kristianstad för svenska folket i tredje kvalet till höstens Idol.
På onsdagen hade kommunrepresentanter från hela Skåne kick off vid Hovdala för att komma fram till hur de bäst kan marknadsföra Skåne till vandringsevenemanget Eurorando som samlar besökare från hela Europa om två år.

Skåne invaderas av vandrare från Europa

Kick off hölls vid Hovdala inför eventet 2016
Årets mottagare av miljönämndens miljöpris 2014 går till en solcellspark i Hästveda, eller närmare bestämt till initiativtagaren Johan Ehrenberg och företagaren Hans-Inge Reimers.  

Årets miljöpris till solcells-entusiaster

Initiativtagaren Johan Ehrenberg och företagaren Hans-Inge Reimers får pris för solcellspark.
Vivianne Holmberg från Bjärnum kommer hem för att sjunga sina favoritarior när Hässleholms konsertförening firar 70 år med en konsert på lördag.  

Firar 70 med
skönsång och musik

"Det ska bli jättekul att komma hem och sjunga", säger operasångerskan Vivianne Holmberg.
Ann-Christine Gustavsson älskar att skapa och framförallt att inreda. Gården i Fågelsång har både invändigt och utvändigt förskönats och blivit hennes eget ”my heaven”.  

Överraskningar väntar i trädgårdens skrymslen

Med varsam hand har Ann-Christine Gustavsson med familj genom åren förvandlat gårdens byggnader, en efter en till funktionella och attraktiva rum.
Monalisa Sundbom (festivalproducent), Lisa Nyed (programansvarig), Daniel Bergsten (Pr-assistent) och Marie Larsson, (festivalkoordinator) arbetar alla hårt med föreberedelserna inför Nordisk Panorama Festival  

Nordisk panorama 25 år

Firar med fler visningar och arrangemang och många nyheter. Och för första gången har man Malmö som festivalens fasta bas.
Läs våra bilagor