ÖB vill skjuta fram Bergets stängning

Av Berit Önell 19 DECEMBER 2009 11.57 (UPPDATERAD 20 december 15.48)

Nedläggningen av försvarsanläggningen Berget i Hästveda senareläggs.

Det meddelade överbefälhavaren Sverker Göransson på Svenska Dagbladets debattsida på lördagen.

I det "hemliga" underjordiska Berget i Hästveda pågår en omfattande stridslednings- och luftbevakningstjänst och beredskap för incidenter bedrivs både i luften och på marken. Beslutet att Berget ska läggas ner fattades av dåvarande ÖB Håkan Syrén och meddelades i februari 2008, bara några veckor efter att en modernisering för flera miljoner kronor avslutats. Beskedet var då att verksamheten ska flyttas till Mälardalen och att det skulle ske senast 2012.

ÖB ger ingen ny tidsplan eller andra detaljer i sin artikel som huvudsakligen handlar om att arbetet med att bygga en gemensam lägescentral för hela landet läggs ner. I en bisats nämns att nedläggningen i Hästveda senareläggs medan nedläggningen av sjöbevakningscentralerna i Malmö, Karlskrona och Visby fullföljs.

Artikeln kan tolkas som att det finns ett visst hopp för Hästvedaanläggningen, om den centrala enheten inte blir av kanske Berget ändå behövs.
– Det är positivt att den gemensamma lägescentralen läggs ner, säger Magnus Johansson, chef för stridsledningscentralen i Hästveda.

Han blev förvånad när han läste artikeln. Visserligen hade han på fredagen fått information om att den skulle komma, men han visste ingenting om innehållet. De som jobbade i Berget på fredagen fick också veta att det skulle komma en artikel.
– Jag hävdar att bästa lösningen är att behålla Hästveda, säger Magnus Johansson. Det borde beslutas med en gång. Det är inte bra att dra ut på oron, nu tappar vi alltmer folk och kompetens och får inte rekrytera ny personal.

Vid beskedet för snart två år sedan jobbade omkring 175 personer på de fyra olika förbanden i Berget. Nu är det omkring 150.
– Vi löser färre uppgifter nu än förr, säger Magnus Johansson. Tidigare stod vi för 65 procent av stridsledningen i landet och nu är vi nere på 50 procent.

På måndagen ska personalen i Berget få ta del av hela beslutet från ÖB. Göran Mårtensson, produktionschef vid Försvarsmakten säger dock att nedläggningsbeslutet står fast, men skjuts fram två år, till 2014.
– Senareläggningen sker för att få högre säkerhet och upprätthålla kompetensen. Vi måste också kunna göra nedläggningen under ordade former, säger han.

Han medger att det finns en risk att ännu fler medarbetare slutar.
– Vi får titta på hur vi ska lösa det, säger han. Det finns alltid en risk att folk slutar, men det är inte bara i Hästveda vi har den förmågan som behövs. Vi kan även nyanställa på andra platser och föra över uppgifter från Hästveda.

Det är fortfarande en flytt till Mälardalen som gäller, enligt Göran Mårtensson. Tidigare i höstas sades att regeringen skulle få sista ordet angående framtiden för ledningscentralen i Hästveda. Innan dess skulle frågan utredas ytterligare. Politiker i försvarsutskottet, bland andra Allan Widman (FP), har verkat för att berget i Hästveda ska få vara kvar.

ÖB däremot räknar, både enligt tidigare uttalanden och enligt artikeln i Svenska Dagbladet, nedläggningen till rationaliseringar som Försvarsmakten själva kan besluta om.


Berget i Hästveda

Vid Påarp nära Lursjöbaden utanför Hästveda byggdes 1962-1965 en topphemlig militäranläggning. Den kostade runt 100 miljoner kronor och sträckte sig ner under marken, ja, bitvis även in under Lursjöns vatten.

Många utländska experter jobbade där med sprängning i berget med mera. "Hemliga Berget" blev snabbt smeknamnet i bygden. I början av mars 1962 spärrades området av – och på den vägen är det. Företagare i bygden gynnades genom uppdrag. Många människor fick byggjobb där. I Hästveda samhälle uppfördes hyreshus. Villaområden byggdes både i Sjörröd och i Vikings skog. Berget betydde mycket för samhället.

Handeln blomstrade. Som allra mest har det tidvis funnits 400-500 personer sysselsatta i Berget.

150 värnpliktiga utbildades per år. De var radarobservatörer, vakter, handräckningspersonal, bevakare med mera. Där fanns meteorologer under många år. Berget blev en av bygdens allra första arbetsplatser med datorer.

I dag jobbar cirka 175 personer där. Runt 100 av dessa tillhör stridsledningscentralen. Försvarsmakten och Fortverket finns där. Berget hyser också folk från FMTM (telenät och markteleförband) samt FM Log (logistik och infrastruktur). Ett antal anställda sköter service med mat, lokalvård, tillsyn med mera. Ekonomi och administration är andra delar.

Källor: Försvarsmakten och Bertil Nilsson

Tipsa Tipsa en vän
Kommentarer
Max 200 ord. Debattregler
blog comments powered by Disqus
FLER NYHETER PÅ
Strax innan klockan 19 fick SOS ett larm om en brand i en ladugårdsbyggnad i Everöd. Både bostadshus och lada totalförstördes.  

Bostadshus och lada förstörda i brand

Ingen skadades, men huset förstörde. Se webb-tv från brandplatsen.
Kommunen varnar
På hemsidan bjuds de bägge skolorna i Sörby ut till försäljning, trots att bolaget ännu inte äger dem. Parallellt pågår en budgivning hos mäklarfirman.

Mellanösternbolag försöker sälja skolor

Bjuder ut skolorna till försäljning, trots att bolaget ännu inte äger dem.
Österängsgymnasiet har polisanmält och stängt av två av sina elever  

Elev avstängd efter nytt dråpförsök

Mitt under en lektion kopplade en kvinnlig elev stryptag på en flicka i klassen.
"Så mycket bättre"
 

Familjen sista namnet ut

Johan T Karlsson, med artistnamnet Familjen, är sista namn klart för "Så mycket bättre" i år.
Vårdcentralen Solbrinken kan komma att flyttas till Hässleholms sjukhus, detta om politikerna bestämmer sig för att någon av vårdcentralerna ska flyttas.  

Solbrinken nära en flytt till sjukhuset

Inriktningsbeslut har tagits av Region Skåne.
Jacobsskolan har utbildat möbelsnickare sedan 1957 då skolan grundades. Nu stänger skolan antagningen till finsnickeriprogrammet på grund av för lågt intresse.  

Yrkesprogram i kris

Bara en person har sökt hantverksprogrammet på Jacobsskolan inriktning finsnickeri till hösten
Gamla industriområdet Hasslaröd Syd med sina fallfärdiga verkstadsbyggnader kan komma att ge plats åt nya bostäder.  

Gammal industritomt kan bli strandbostäder

25 nya lägenheter planeras intill Osbysjön
Pontus Hoffman, Emmie Persson, Paul Seugling, Hanna Olofsson, Nickie Larsen. Soppor och Sopor. GUC, mat.

Soppor istället för sopor

Elevernas budskap till allmänheten: Släng inte maten
Annons
Politiska bloggar
HRF, Hörselskadades förening i Hässleholm

Föreningens styrelse för hörselskadade och deras familjer önskar en GOD JUL och GOTT NYTT ÅR.
Vi träffas på Senioren, Tingshusgatan 2 här har vi våra medlemsträffar en gång i månaden,
här träffas likasinnade på ett socialt sätt där vi har underhållning, servering och lotteri.
Vi har även skrivtolkarna på plats.Du kan läsa om detta under förenings info i Norra Skåne, eller om du
kommer in till Senioren så kan du se vårt medlemsblad i vårt ställ, där kan du även läsa om vår kurs i TSS
"Tecken Som Stöd". Välkommen till oss.

Hemsida:

Kontaktperson: Bengt Lundén, Tel. 0731822582

Vill du och din förening synas här? Kontakta Darko Sarafiloski: darko.sarafiloski@nsk.se,
0451-745052
Lokala bloggar
Vi söker fler spännande bloggare! Är du en av dem?
Kontakta Eva Emmelin, eva.emmelin@skd.se
-->
Läsarbilder från Cellnews:
E-TIDNING
NorraSkåne.se använder cookies, läs mer här.
100 balla ställen i Skåne del 4
Gradiosa visioner i Skåne.
Bloggar
Vad är det på tv just nu?
TV-Guide Missa inte vår kompletta tv-guide!
Föreningssidorna

Vi har avslutat vårt projekt med lokala föreningssidor. Vi är tacksamma mot er som bidragit och hoppas nu kunna fortsätta ställa upp för de lokala föreningarna genom att erbjuda utrymme i form av föreningsbloggar.

Är du intresserad av det? Kontakta tatjana.boric@skd.se

Läs våra bilagor