Flera obebodda hus
står och förfaller

27 APRIL 2011 19.00

Gert Jönsson är bekymrad. Allt fler av socknens hus står och förfaller.
- Det är inte så man får en levande landsbygd och en god miljö, menar han.

Gert har den allra bästa kollen på Nävlinge socken. Han har skrivit flera böcker i ämnet, så han kan socknens historia.
Nu kan han bara konstatera att antalet obebodda hus bara ökar. Med "obebodda" menar han hus som sålts som sommarstugor och som bara bebos några veckor om året.


Han har räknat till 66 sådana hus. Vissa sköts exemplariskt av ägarna. Andra har nötts av väder och vind och är inte längre beboliga.
Han tar mig med på en tur på de många slingrande skogsvägarna på Nävlingeåsen. Han pekar ut hus efter hus som ser ut som de inte varit gästade på lång tid, eller så ser de ut som de används som skrotupplag.


Några av de gamla ekonomibyggnaderna har rasat efter den hårda vintern. Taken håller på att sjunka ihop och på några av hustomterna ligger bråte i högar, där det inte står skrotbilar eller där tomten nästan är igenväxt.

- Inte konstigt att affärerna och skolan har lagts ner i Nävlinge, säger Gert och skyller mycket på vad han kallar oseriösa köpare.
Dessa köpare, menar han, handlar upp fastighet efter fastighet. Det kan vara enbart ett hus. Men det kan också vara skogsfastigheter med tillhörande boningshus.
De nya köparna säljer sedan husen till personer med sommarstugedrömmar. En del tar hand om husen. Renoverar och sköter underhållet.
Men det finns köpare som låter husen bara stå och förfalla. Idag är flera hus i så dåligt skick att ingen skulle tänka sig att köpa dem, vare sig till sommar-stuga eller fastboende, menar Gert Jönsson.

Han pekar också ut flera kalhyggen som, menar Gert, är resultatet av spekulationsköp. Köparna har huggt ner den skog som fanns och lämnar sedan hygget utan åtgärd. Finns det tillhörande hus, får de stå tomma till de ramlar omkull.
Hans irritation över alla förfallna hus i socknen har förstärkts med den senaste tidens hårda vindkraftsmotstånd bland en del Nävlingebor.
Gert har reagerat mot uttalanden om att vindkraftverk skulle förstöra idyllen och den vackra miljön i socknen. Men han menar att vissa kanske borde "städa upp" sin egen utemiljö först.

"Vad är värst? Vindkraft, kalhyggen, skrotupplag eller fallfärdiga ruckel", skrev han i en debattartikel.
Han tycker att man kan reagera mot överetablering och felplacerade vindkraftverk för nära bebyggelse, men man kan inte protestera mot all vindkraft.
Gert berättar om motståndet mot solfångare som han upplevde för omkring 20 år sedan.
Då var han engagerad för solenergin, och då upplevde han samma "idiotiargument" som han tycker sig höra idag när det gäller vindkraften.
- Sol och vind kan vara komplement till vår energiförsörjning, menar Gert.

Det han verkligen vill lyfta fram är den utarmning av socknen som skett de senaste 50 åren, att allt fler fastigheter köps upp för att sedan mer eller mindre överges.
Att sommargäster enbart skulle vara en tillgång för bygden tycker han inte. Han hade hoppats att fler yngre köpt hus i Nävlinge och bosatt sig permanent. Det skulle återge socknen dess liv.


Tipsa Tipsa en vän
Kommentarer
Max 200 ord. Debattregler
blog comments powered by Disqus
FLER NYHETER PÅ
 

"Alf Svensson tycker nog jag är en vekling"

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund avgår.
Christer Fredriksson, vd för Backer i Sösdala.  

Backer varslar
31 anställda

Enheten i Tjörnarp blir bara lagerlokal.
 

Stig Bergling är död

Före detta spionen Stig Bergling har avlidit. Han blev 77 år gammal.
I diagrammet är det synliggjort hur de olika budgetförslagen räknats fram. Den röda pilen är gjord efter fjolårets decembervolym+volymökning under 2015+kvalitetsåtgärder under 2015. Den gula pilen är gjord efter fjolårets decembervolym+volymökning under 2015. Den gröna pilen är gjord efter fjolårets decembervolym. Den blåa pilen är gjord efter den budget som är lagd. Siffrorna vid varje pil visar hur mycket pengar som saknas vid de eventuella förslagen, allt enligt omsorgsförvaltningens beräkningar.  

Omsorgen riskerar
gå 20 miljoner back

Omsorgschefen är orolig för verksamheten.
Bildspecial: Lernacken
 

Snabbt och smidigt inför färden över sundet

180 personer jobbar vid betalstationen.
Alltvåan
Daryl Bat var i centrum när hemmlaget krossade Lund Giants. Fem poäng producerades från kanadensarens klubba.  

Tyringe körde över Lund

När krutröken hade lagt sig hade också Tyringe derbyvunnit mot Lund med siffror som man inte sett maken till på 50 år.
Osby IK:s förlust mot HA 74 gör att laget nu på allvar är inblandat i bottenstriden. – Nu är det sex poäng som gäller i de kommande matcherna mot Gislaved och Ljungby, säger Osbytränaren Johan Hedman.  

Osby föll på nytt - nära nedre strecket

Osby IK:s förlust mot HA 74 gör att laget nu på allvar är inblandat i bottenstriden. – Nu är det sex poäng som gäller i de kommande matcherna mot Gislaved och Ljungby, säger Osbytränaren Johan Hedman.
Ekonomi
Thomas Bernspång kan idag se tillbaka på de 15 år det tog honom att bli av med sina skulder. Idag driver han ett Bed & Breakfast i Tyringe med sin nya familj, och träffar ofta på människor som hamnat i samma skuldfälla som han en gång gjorde.  

Tog honom 15 år
att bli skuldfri

Tomas Bernspång vill se nätverk av frivilliga och myndigheter.
Läs våra bilagor