Körberg lovar att överraska

Av Yvonne Erlandsson 8 JULI 2011 00.09 (UPPDATERAD 16.56)

Det finns några ställen som Tommy Körberg ser till att besöka varje sommar. Varberg, Orust och så Trosa, där han bor på sommaren. I år blir det även en avstickare till Bosjökloster. På söndag står han på scenen framför det skånska slottet.

- Vi har en bred repertoar och det blir både överraskningar och igenkänning. Mest överraskningar, lovar Tommy Körberg, och nämner namn som Olle Adolphson, Cornelis och allt från Frank Zappa till Björn och Benny.
På sommaren gör han ett lagom antal konserter och kombinerar alltid semestern med att ligga still några dagar i Varberg och på Orust.
- Det är ingen turné och inget flängande på sommaren. Det här jobbet i Skåne är enda undantaget.

Sommarkonserter har alltid ett stort orosmoment. Vädret.
- Man måste alltid titta upp på himlen och vara orolig när man jobbar på sommaren. Har man semester är det bara att dra på sig regnkläderna och en bra sydväst. Men det hjälper inte när allt blir blött på scenen.
Har du varit med om något riktigt regnig spelning?
- Ja, med BAO blev det riktigt blött en gång. Regnet vräkte ner och det kom inte mycket folk. Det var bara några få tappra på dansbanan. I stället för applåder fick folk hissa paraplyerna.

10-årsjubilerande BAO, Benny Anderssons Orkester, ska förstås också ut på sommarturné i år.
- Att turnera med BAO är så enkelt, där är jag bara en av dansbandssångarna och slipper stå i centrum. Dessutom är turnén en så bra apparat, allt sköts så proffsigt. Vi har med oss allt själva, dansbanan och hela köret.
Har du med dig någon av BAO:s sånger till Bosjökloster?
- Ja, Fait Accompli är med. Men inget från nya BAO-skivan, där är det körer och arrangemang som inte funkar att överföra till ett sådant sammanhang.

Tommy Körberg har som vanligt många järn i elden. Solokonserter, BAO-turné, och nypremiär i september på Riktiga Män på Maximteatern i Stockholm. Dessutom medverkar han som coach i True Talent i TV3, en ny talangjakt där går det ut på att hitta Sveriges bästa röst.
Går det att avgöra direkt om en röst är bra eller inte?
- Jag har några filer här hemma nu som jag lyssnar på och man hör direkt. De tävlande ska sjunga en minut och jag känner genast vilka som har potential. Jag har hittills nio stycken "kanske". Det ska ju bli bra tv också, så man får sprida gracerna lite.
Svenska sångare är ofta influerade av amerikansk musik, menar Tommy Körberg.
- Det wailas för mycket i Sverige. Det sjungs alltför många toner som inte borde sjungas. När vi blir epigoner på amerikansk musik blir det så, och det är synd eftersom Sverige är ett av de största sångarländerna i världen med mycket körsång. Och det behöver inte låta som Körslaget med ett gemensamt primalskrik, säger Tommy Körberg.

Tommy vann själv en talangtävling 1965 i Enköping och fick skivkontrakt efter en popbandstävling 1966. På hans nuvarande repertoar finns några låtar som hängt med länge, som Drömmen om Elin och Bro över mörka vatten.
Hur gör du när du hittar nya låtar?
- Jag letar och letar, gör små räder, åker till London, tittar i notaffärer och lyssnar aktivt. Ibland hittar man grejer som sedan inte visar sig hålla. Jag rör mig mellan genrerna. Musikerna jag har med mig är så duktiga att de klarar vad som helst ? allt från jazz till spröd visa.


Tipsa Tipsa en vän
FLER NYHETER PÅ
Årets Göing
Det finns gott om anledningar att fira för Andreas Martinsson. Biljetterna till Helgeåfestivalen går åt i rekordtakt. Han fyllde 40 i går. Och han kan titulera sig Årets göing.

Han har flera anledningar att fira

Biljetterna till Helgeåfestivalen går åt i rekordtakt. Andreas Martinsson har fyllt 40. Och han kan titulera sig Årets göing.
Uppgifter om nedläggning av kirurgen och ortopedin på Hässleholms sjukhus har sänt chockvågor till både anställda och politiker.  

Rykte om nedläggning av kirurgin dementeras

Uppgifter om nedläggning av kirurgen och ortopedin på Hässleholms sjukhus har sänt chockvågor till både anställda och politiker. Lars-Göran Wiberg (C) kräver svar av nämnden.
Jorge Jofre bubblar av stolthet över att få representera Sverige i EM för synskadade.  

Judon gav
ny syn på livet

Jorge Jofre, 59, gjorde comeback efter 30 år – i höst väntar EM i Skottland.
Författarbesök
Susanna Alakoski, snart 53, älskar att få priser. - När jag fick Augustpriset firade vi hela natten och jag glömde priset på krogen, berättade hon.  

Alkoholistbarn blir
så bra om de får läka

Susanna Alakoski, snart 53, blev sjuk av att skriva nyutkomna ”April i anhörigsverige”.
Mycket tyder på att ett nytt jättesjukhus mellan Lund och Malmö inte blir av. Alliansen är inte förtjusta och de rödgröna är splittrade. Bilden: Ingrid Lennerwald (S) håller i utredningen.

Svag uppslutning bakom nytt sjukhus

Mycket tyder på att ett nytt jättesjukhus mellan Lund och Malmö inte blir av. Alliansen är inte förtjusta och de rödgröna är splittrade.
Kvalfeber
Sebastian Hanssons Vinslövs HK spelar den största matchen sedan klubben bildades 1992  

Han kan skjuta sitt Vinslöv till allsvenskan

Sebastian Hansson och Vinslövs HK spelar den största matchen sedan klubben bildades 1992 .
Saleem Yousif, Karim Yousef och Mazin Amer är alla mandéer i Osby. Dryg 120 personer i Osby tillhör denna folkgrupp, som nu har en ny samlingslokal på orten.  

Här möts Osbys mandéer

I Osby finns det drygt 120 personer som ser Johannes Döparen som sin profet. I veckan invigs deras nya samlingsloka.
E-TIDNING
NorraSkåne.se använder cookies, läs mer här.
Bloggar
Läsarbilder från Cellnews:
Läs våra bilagor