Kol, gas, kärnkraft, vatten, vind, sol, biobränsle

20 NOVEMBER 2011 23.30

Den energipolitiska debatten har ibland närmast religiösa övertoner. Jag tänker då på den fanatism med vilken en del debattörer omhuldar respektive hatar olika energislag, som om det skulle finnas enkla lösningar på en av vår tids största utmaningar, att både få en trygg energiförsörjning och klara klimatet.
Ibland hävdas det att jag är ute för att provocera när jag skriver att valet inte handlar mellan det ena eller andra energislaget utan att vi måste satsa på alla. Jag tycker exempelvis att vi bör bygga ut vattenkraften genom att använda de oreglerade älvarna, den i särklass miljövänligaste och billigaste energikällan, och ansluta oss till Nord Stream för att kunna utnyttja den gas som Ryssland nu börjat exportera till Europa. Jag har inte ens stämt in i farhågorna för att använda kolkraft eftersom moderna kolkraftverk har liten miljöpåverkan.
På sikt är jag övertygad om att få rätt. Styrkt i min uppfattning blev jag i går när jag läste ett debattinlägg av Filip Johnsson, professor i uthålliga energisystem vid Chalmers, som på DN-debatt hävdar att om vi skall klara utsläppsminskningarna behövs samtliga energislag inklusive kärnkraft och kolkraftverk och att det är orealistiskt tro att vi kan göra oss helt oberoende av fossila bränslen på några årtionden. Det är genom att satsa på olika energislag men sätta upp rimliga miljökrav vi kan klara de energipolitiska utmaningarna, inte genom att fastna i ett destruktivt nejsägeri som blundar för att vi lever i en värld där faktiskt välstånd kräver hög energiförbrukning.
@Byli.8.init:Lars J Eriksson


Tipsa Tipsa en vän
Kommentarer
Max 200 ord. Debattregler
blog comments powered by Disqus
FLER NYHETER PÅ
Ventilationen är fortsatt dålig på 24 Seven i Hässleholm. ”Händer inget får vi överväga att förbjuda verksamheten”, säger miljöchefen Sven-Inge Svensson.  

Dålig ventilation
hotar stänga gym

Ytterligare 15 000 kronor i vite väntar. Nästa steg är att förbjuda verksamheten.
Flera båtmotorer har stulits i Finjasjön.

Båtmotorer ett hett
byte för stöldligor

Flera stölder har anmälts på kort tid.
Man ska se upp för ökat fettmängd utanför bukmusklerna. Det farligaste fettet finns inuti buken, runt organen.

Överviktiga skåningar får fler mottagningar

Högre BMI-gräns före operation ger 17 miljoner.
Irene Nilsson, ordförande för Socialdemokraterna i Hässleholm, Ulrika Thulin, ombudsman, samt Pia Litbo, ordförande för LO i Hässleholm, hoppas på en bred uppslutning kring årets paroller och firande i hembygdsparken.  

Laddar för
rött 1:a maj

Hoppas på stor uppslutning.
För Annelie Hylander (vänster) finns det inget bättre än att glida runt i sin amerikanare och den här gången hade hon sällskap av sin kompis Ingela Björk.  

Bilarna sken
ikapp med solen

Dream Catcher Cruisers öppnade säsongen för USA-bilarna.
OPINION OCH LEDARE
Lars J Eriksson, ledarskribent, debattredaktör
Martina Jarminder, ledarskribent
E-TIDNING
NorraSkåne.se använder cookies, läs mer här.
Bloggar
Läsarbilder från Cellnews:
Läs våra bilagor