Friskolor splittrar politiker

Av Kristina Larsson 12 MAJ 2012 06.00

Frågan om friskolor splittrar politikerna.
En enig barn- och utbildningsnämnd sade nej till Praktiska gymnasiets ansökan om att få etablera sig i stan –medan frågan när den nådde kommunstyrelsen delade även partivänner i två läger.

Som tidningen nyligen berättat fick Praktiska Sverige AB avslag från Hässleholms kommun ifråga om att starta upp ett helt nytt gymnasium med totalt 180 elevplatser fördelade på åtta program.
Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är tydligt emot friskolor. Alliansen är däremot oenig.
På den ena sidan finns kommunalrådet Lars-Göran Wiberg (C), som är en stark motståndare till fri-skolor åtminstone när det gäller grundskolan.
–Vi har varit eniga och noga med att ha åtminstone ett högstadium i varje kommundel. Det är med all säkerhet hotat om det kommer in ett antal friskolor, säger han.
När det gäller fristående gymnasieskolor är Centerns åsikt att kommunen bör pröva varje fall individuellt.

På andra sidan står ett par folkpartister och moderater. Urban Widmark (M) lade ner sin röst när beslutet skulle tas i kommunstyrelsens arbetsutskott, men röstade för ett ja till Praktiska gymnasiet när frågan hamnade i kommunstyrelsen. Han backas bland annat upp av Pär Palmgren (M).
–Det blir snedvriden konkurrens om kommunen ska hindra, eller försöka hindra, andra skolhuvudmän att etablera verksamhet i kommunen, menar Pär Palmgren (M) som fick med sig Widmark och folkpartisten Lars Arvidsson i kommunstyrelsen.

Palmgren går så långt som att hävda att kommunen inte alls borde ta ställning för eller emot en friskoleetablering utan helt lämna bestämmanderätten till Skolinspektionen.
–Politiker och tjänstemän i Bun och Buf är knappast rätt personer att värdera andra aktörer, menar han.
Hans och Widmarks partikamrater i barn- och utbildningsnämnden röstade dock tvärtemot. Fredrik Borre (FP) sade nej. Ordföranden Johan Berglund (M) ansåg i likhet med honom och alla övriga att en etablering skulle få alltför allvarliga konsekvenser både för kommunens ekonomi och för befintliga skolor.

Rörigt? Ja. Men Lars-Göran Wiberg (C) tycker att de splittrade åsikterna, åtminstone inom alliansen, är något man får ta.
–Jag ser det egentligen inte som ett problem. I majoriteten finns det vissa saker som vi är helt överens om, som budgetfrågor och mål, medan det i vissa frågor naturligtvis får märkas att vi är sex partier som ibland tycker olika. Friskolor är en av de frågor vi är oeniga om, värdet av de mindre skolorna en annansäger han.

Johan Berglund får frågan om han inte ser det som ett problem att hans och nämndens åsikter ignoreras av partikamraterna i kommunstyrelsen.
Men det säger han att han inte gör.
–Här i Bun får jag agera skolpolitiker medan man i kommunstyrelsen tänker mer ideologiskt. Vi har olika roller.
Om Centern och Folkets väl inte hade avvikit från "sexklöverns" positiva inställning hade kommun-styrelsen fattat ett beslut i strid med barn- och utbildningsnämnden.
–Nu blev det ju inga konsekvenser. Men givetvis har vi resonerat kring våra personliga inställningar inom Moderaterna. Urban Widmark har gjorrt en ideologisk markering. I grunden är vi ju positiva till friskolor, menar Berglund.


 

Så röstade politikerna i kommunstyrelsen:
Ärendet var uppe i kommunstyrelsen den 2 maj.
Moderaternas och folkpartiets ledamöter reserverade sig mot beslutet att säga nej till Praktiska gymnasiet och hänvisade till Pär Palmgrens (M) yrkande. Lars Arvidsson (FP) instämde i detta yrkande.
Tommy Nilsson (S) förespråkade ett nej till friskolan. Han fick stöd av Lars-Göran Wiberg (C), Patrik Jönsson (SD) och Susanna Kennethsdotter (FV).

Följder av friskoleetableringar
Friskolor gör det svårt att planera den kommunala skolverksamheten. Om friskolan exempelvis skulle avbryta sina planer eller gå i konkurs måste kommunen ha beredskap att ta emot eleverna. Det innebär att man kan tvingas stå med tomma klassrum.
Motståndarna påpekar också att ansökningarna kommer vid en tidpunkt när elevunderlaget minskar kraftigt.

Tipsa Tipsa en vän
Kommentarer
Max 200 ord. Debattregler
blog comments powered by Disqus
FLER NYHETER PÅ
Malmö FF - Salzburg
Marcus Rosenberg visade vägen mot Prag med två mål hemma på Stadion. Kan han göra om bedriften idag?  

Malmö FF klart för Champions League

MalmöFF besegrade Salzburg med 3–0 på hemmaplan och är därmed klart för gruppspelet i Champions League.
Caroline Gustafsson och Britt Marie Wennström i ni den sista byggröran inför invigningen på fredag.  

All kultur i ett hus

Det putsas, fejas, spikas och borras in i det sista inför galakvällen och invigningen på fredag kväll av Kulturkvarter Kristianstad.

Skuldsatta politiker ställer upp i valet

Är skyldiga kommunen och Brottsoffermyndigheten – och betalar inte tv-licensen
En bred panel politiker under ledning av Håcan Nilsson diskuterade äldrefrågor under drygt två timmar. Representanter från alla partier i fullmäktige fanns med på scenen under tisdagseftermiddagen.  

Kräver fler platser för dementa äldre

Sannerligen stort och smått avhandlades när pensionärerna intog röda salongen på tisdagseftermiddagen.
Ludwig Svennerstål visar sin häst Alexander vid veterinärbesiktningen.  

Laget där oturen aldrig tar slut

Fälttävlanslandslaget har drabbats av ytterligare ett bakslag.

Tetra Pak stänger fabrik

Förslaget om nedläggning berör 250 medarbetare
Moderaterna har presenterat sitt valprogram inför årets val. Johan Berglund ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Karin Axelsson, Douglas Roth, Margreth Segerstein ordförande i kulturnämnden, Peo Lindholm, Lina Bengtsson ordförande i omsorgsnämden samt kommunalrådet Pär Palmgren på plats utanför moderaternas valstuga på Stortorget.  

Moderat politik ska få fler till kommunen

Omsorg, skola, kultur och bostäder ska ge tillväxt
Kaj Seger har ställt ut sina tvalor vid flertalet utställningar, men på Ateljé Götesdotter blir det premiär för hans keramikverk från ungdomen.  

En konstutställning med både Seger och segrare

Kaj Segers utställning på Ateljé Götesdotter sönderfaller i minst tre delar.
Nyhetskollen
Förra veckans mest lästa artikel på nsk. se var den som handlade om ett annat sätt att ta farväl. Annat som lockade till läsning var artiklarna om inbrott, Tjernobylläger och flyktingbarn i Östra Göinge. Men också artikeln om Qpoolen konsert var välläst.och inbrott  

Annat sätt att ta
farväl lästes mest

Förra veckans mest lästa artikel på nsk. se var den som handlade om ett annat sätt att ta farväl.
Det gäller att ta en paus ibland och kolla så att läget är bra där framme i vagnen.  

Lilla Linn hänger
med mamma och joggar

Lilla Linn hänger med mamma och joggar
Regionvalet
Pia Kinhult menar att Henrik Fritzon saknar insikt om att välfärd och välstånd skapas av tillväxt.  

M:s attack på S:
"De är desperata"

S kontrar: ”Moderaterna bara döljer sitt misslyckande”
Läs våra bilagor