MP vill höja skatten

Av Christoffer Ekmark 7 MARS 2013 12.13

I en debattartikel väljer Miljöpartiet att gå emot en av den borgerliga politikens stötestenar och kräver höjd skatt för att förbättra sjukvården.
"För oss som gröna politiker är det väsentligt att inte låsas av blå eller röda skygglappar" skriver de.

Det är de båda regionråden Anders Åkesson och Monika Ekström som tillsammans med Petter Forkstam, ordförande för Miljöpartiet i Skåne, som skrivit debattinlägget i Sydsvenskan. De ägnar en stor del åt skrivelsen till att informera om sina huvudsakliga bedrifter i maktposition.

"Men samtidigt som budgeten för 2013 innehöll flera positiva delar är det ekonomiska läget i Region Skåne ansträngt. Det är särskilt allvarligt inom akutsjukvården, bland annat på SUS i Malmö och i Lund. Hälso- och sjukvård måste få ökade resurser i Region Skånes budget för 2014, som klubbas i september. Vi vill höja skatten för att trygga den skånska sjukvården" skriver de.

Åkesson menar
att utspelet är en nödvändighet.
– Vi har varit med och styrt sedan 2002 och sett drastiska förbättringar kring ekonomin. Men nu känner vi ändå en oro över att det krävs förändringar.
Men du går emot en borgerlig grundprincip?
– Det finns borgerliga landsting som svarat för skattehöjningar. I Östergötland, exempelvis, höjdes skatten nyligen med 50 öre. Även skånska borgerliga kommuner kan höja skatten, som i Helsingborg.

Hur påverkar det här femklöversamarbetet?

– Det vi fokuserar på är att få den skånska sjukvården att fungera så bra som möjligt. Då är en skattehöjning nödvändig och detta ska ses som ett tydligt inspel från oss i Miljöpartiet, säger Åkesson.

Hur stor skattehöjning vill ni se?

– För att kunna göra en bedömning måste vi först sammanfatta alla ekonomiska rapporter. Till skillnad från Socialdemokraterna vill vi göra en exakt analys av hur mycket som behövs, inte köra med samma högre skattesats rakt igenom. Skatterna är politikernas kraftigaste vapen, sådant ska man vara rädd om, säger Åkesson.

Pia Kinhult
(M), regionstyrelsens ordförande, tar utåt sett lätt åt Miljöpartiets skattehöjningsförslag.
– Miljöpartiet har tagit upp den här diskussionen inför budgetarbetet varje år, men vi moderater har hållit emot.

Finns det en spricka i femklövern?

– Det är ett av fem partier som går ut med det här och innan någon bestämmer sig för vad som ska göras måste vi avvakta så helhetsbilden klarnar. Vi befinner oss trots allt i en extrem lågkonjunktur och det blir tufft att höja skatten.

Men kommer det att ske?

– Det är för tidigt att säga.
Pia Kinhult menar också att det inte är så enkelt att en skattehöjning per automatik förbättrar vården.
– En eventuell skattehöjning genererar inte öronmärkta intäkter. Det fungerar inte så, även om många politiker säkert skulle vilja rikta skattemedel till just en sak.


Tipsa Tipsa en vän
Kommentarer
Max 200 ord. Debattregler
blog comments powered by Disqus
FLER NYHETER PÅ
Vid skolan i Killeberg finns ett av Linbusamfundets centrum. Här tillverkas bland anant smycken som samfundets medlemmar säljer på olika mässor och i mataffärer runtom i landet. På skylten som leder till fastigheten står Solicentrum Konst & Hantverk. Samma namn använder rörelsen för sin smyckesförsäljning.  

Linbusamfundet portas

Sektanklagad rörelse får inte längre vara med på Älmhults Må bra-vecka.
Björn Widmark kryssas in i fullmäktige och passerar Ronny Larsson.  

Björn Widmark krysskung i FV

Valets kryssraket är Björn Widmark (FV) som därmed petar ner partigrundaren Ronny Larsson.
Efter valet
"Jag ska ta ansvar för övergången. Sedan kommer jag att använda kommande år till någonting annat", sade statsminister Fredrik Reinfeldt när han i dag framträdde offentligt för första gången efter valet. Han ville inte närmare kommentera kritiken som riktats mot honom för att han aviserade sin avgång från partiledarposten redan på valnatten.  

Reinfeldt: Logiskt att avgå

Reinfeldt: Logiskt att avgå.
Tio nya arbetstillfällen skapas när Rusta-varuhuset öppnar i Coops gamla lokaler bredvid Österås IP. – Vi tror väldigt mycket på Hässleholm, säger presschefen Cecilia Gärdestad  

De rustar upp staden

Tio nya arbetstillfällen skapas när Rusta-varuhuset öppnar i Coops gamla lokaler.
Läs våra bilagor