Lockande isar med lurande plurr

Av TT 16 JANUARI 06.31

Många har väntat otåligt denna varma vinter på att få plocka fram skridskor och skidor och ge sig ut på blanka isar. Men för nästan var hundrade tur på isen blir det ett plurr.

De närmaste dagarna lovar SMHI minusgrader i stora delar av landet och många står i startgroparna för att ge sig ut till fots, på skridskor eller skidor på nylagda isar. Men en skön tur kan snabbt ändras till en livshotande situation om isen inte håller.

Enligt en undersökning som försäkringsbolaget Trygg-Hansa låtit göra har var tionde tillfrågad någon gång gått igenom isen. Fler män än kvinnor har plurrat, eller varit med när någon annan gjort det, och drygt 40 procent av dem som tagit ett ofrivilligt vinterbad behövde hjälp av någon annan för att ta sig upp ur vattnet.

Carl Crafoord, verksamhetsansvarig för långfärdsskridskor på Friluftsfrämjandet, säger att nästan var hundrade istur blir ett plurr. Han tycker att den ovane åkaren ska börja med organiserade turer.

— Det är farligt att ge sig ut på isen utan sällskap, utan kunskap och utan utrustning. När man åker med oss måste man ha ryggsäck med ombyte och utrustning för att rädda sig själv och andra. Och vi har utbildade ledare som har kunskap.


Tipsa Tipsa en vän
FLER NYHETER PÅ
Handbollskval
Till vänster: Thomas Varsamis i aktion. Till höger: Vinslövs Anders Brorsson jublar.  

VHK klart för Allsvenskan

Laget förlorade visserligen den avgörande match på bortaplan mot RP IF Linköping. Men det räckte ändå till avancemang.
Målvakten Anders Persson blev något av en matchhjälte när Ystads IF kvitterade semifinalserien mot IFK Kristianstad.  

Ystad överraskade IFK

.... men IFK Kristianstad funderade på att överklaga resultatet
Årets Göing
Det finns gott om anledningar att fira för Andreas Martinsson. Biljetterna till Helgeåfestivalen går åt i rekordtakt. Han fyllde 40 i går. Och han kan titulera sig Årets göing.

Han har flera anledningar att fira

Biljetterna till Helgeåfestivalen går åt i rekordtakt. Andreas Martinsson har fyllt 40. Och han kan titulera sig Årets göing.
Uppgifter om nedläggning av kirurgen och ortopedin på Hässleholms sjukhus har sänt chockvågor till både anställda och politiker.  

Rykte om nedläggning av kirurgin dementeras

Uppgifter om nedläggning av kirurgen och ortopedin på Hässleholms sjukhus har sänt chockvågor till både anställda och politiker. Lars-Göran Wiberg (C) kräver svar av nämnden.
Författarbesök
Susanna Alakoski, snart 53, älskar att få priser. - När jag fick Augustpriset firade vi hela natten och jag glömde priset på krogen, berättade hon.  

Alkoholistbarn blir
så bra om de får läka

Susanna Alakoski, snart 53, blev sjuk av att skriva nyutkomna ”April i anhörigsverige”.
Mycket tyder på att ett nytt jättesjukhus mellan Lund och Malmö inte blir av. Alliansen är inte förtjusta och de rödgröna är splittrade. Bilden: Ingrid Lennerwald (S) håller i utredningen.

Svag uppslutning bakom nytt sjukhus

Mycket tyder på att ett nytt jättesjukhus mellan Lund och Malmö inte blir av. Alliansen är inte förtjusta och de rödgröna är splittrade.
Saleem Yousif, Karim Yousef och Mazin Amer är alla mandéer i Osby. Dryg 120 personer i Osby tillhör denna folkgrupp, som nu har en ny samlingslokal på orten.  

Här möts Osbys mandéer

I Osby finns det drygt 120 personer som ser Johannes Döparen som sin profet. I veckan invigs deras nya samlingsloka.
Kvalfeber
Sebastian Hanssons Vinslövs HK spelar den största matchen sedan klubben bildades 1992  

Han kan skjuta sitt Vinslöv till allsvenskan

Sebastian Hansson och Vinslövs HK spelar den största matchen sedan klubben bildades 1992 .
E-TIDNING
NorraSkåne.se använder cookies, läs mer här.
Bloggar
Läsarbilder från Cellnews:
Läs våra bilagor