Lockande isar med lurande plurr

Av TT 16 JANUARI 06.31

Många har väntat otåligt denna varma vinter på att få plocka fram skridskor och skidor och ge sig ut på blanka isar. Men för nästan var hundrade tur på isen blir det ett plurr.

De närmaste dagarna lovar SMHI minusgrader i stora delar av landet och många står i startgroparna för att ge sig ut till fots, på skridskor eller skidor på nylagda isar. Men en skön tur kan snabbt ändras till en livshotande situation om isen inte håller.

Enligt en undersökning som försäkringsbolaget Trygg-Hansa låtit göra har var tionde tillfrågad någon gång gått igenom isen. Fler män än kvinnor har plurrat, eller varit med när någon annan gjort det, och drygt 40 procent av dem som tagit ett ofrivilligt vinterbad behövde hjälp av någon annan för att ta sig upp ur vattnet.

Carl Crafoord, verksamhetsansvarig för långfärdsskridskor på Friluftsfrämjandet, säger att nästan var hundrade istur blir ett plurr. Han tycker att den ovane åkaren ska börja med organiserade turer.

— Det är farligt att ge sig ut på isen utan sällskap, utan kunskap och utan utrustning. När man åker med oss måste man ha ryggsäck med ombyte och utrustning för att rädda sig själv och andra. Och vi har utbildade ledare som har kunskap.


Tipsa Tipsa en vän
FLER NYHETER PÅ
Trio Söllscher, Anna, Göran och Johan Söllscher, förgyllde tisdagskvällen för de som sökt sig till Hässleholms kyrka.  

Musik i sommarkväll lockade – trots värmen

Semestertider och en tropisk värme, trots detta hittade hässleholmare och mer långväga besökare till Hässleholms kyrka.
Under knappt tre månaders tid kommer Mikael Kullberg tillbringa många mil i Motormännens vägombudsbil. Syftet är att förbättra situationen för alla trafikanter.  

Han har fokus på vägarna

Nya vägombudet Mikael Kullberg jobbar för bättre trafiksäkerhet.
Fortsatta förseningar drabbar tågresenärer, bland annat i Hässleholm.  

Fortsatt tågkaos
efter brand och elfel

Värmen fortsätter att ställa till det i trafiken.
Läs våra bilagor