Lockande isar med lurande plurr

Av TT 16 JANUARI 06.31

Många har väntat otåligt denna varma vinter på att få plocka fram skridskor och skidor och ge sig ut på blanka isar. Men för nästan var hundrade tur på isen blir det ett plurr.

De närmaste dagarna lovar SMHI minusgrader i stora delar av landet och många står i startgroparna för att ge sig ut till fots, på skridskor eller skidor på nylagda isar. Men en skön tur kan snabbt ändras till en livshotande situation om isen inte håller.

Enligt en undersökning som försäkringsbolaget Trygg-Hansa låtit göra har var tionde tillfrågad någon gång gått igenom isen. Fler män än kvinnor har plurrat, eller varit med när någon annan gjort det, och drygt 40 procent av dem som tagit ett ofrivilligt vinterbad behövde hjälp av någon annan för att ta sig upp ur vattnet.

Carl Crafoord, verksamhetsansvarig för långfärdsskridskor på Friluftsfrämjandet, säger att nästan var hundrade istur blir ett plurr. Han tycker att den ovane åkaren ska börja med organiserade turer.

— Det är farligt att ge sig ut på isen utan sällskap, utan kunskap och utan utrustning. När man åker med oss måste man ha ryggsäck med ombyte och utrustning för att rädda sig själv och andra. Och vi har utbildade ledare som har kunskap.


Tipsa Tipsa en vän
FLER NYHETER PÅ
Det blev ingen start i tyska Porsche Carrera Cup, som är en supportklass till DTM. Nu siktar Ola Nilsson istället in sig på Swedish GT under 2015.

Ola Nilsson på banan igen

Hässleholmssonen rattar en Porsche i Swedish GT
Rektor Chris Nilsson blickar ut över det som i höst kommer att vara samlingssal för eleverna i årskurs fyra och fem.  

Disciplin ska locka elever till nya skolan

Engelska skolan snart redo att ta emot 200 nya studenter.
En av de bilar på Göinge Bil som fick strålkastarna stulna natten till tisdag. Foto: Maja Ögren Andersson

Strålkastare ett hett byte för tjuvar

Ett tiotal bilar blev natten till tisdag av bestulna på sina strålkastare.
E-TIDNING
NorraSkåne.se använder cookies, läs mer här.
Bloggar
Läsarbilder från Cellnews:
Läs våra bilagor