Lockande isar med lurande plurr

Av TT 16 JANUARI 06.31

Många har väntat otåligt denna varma vinter på att få plocka fram skridskor och skidor och ge sig ut på blanka isar. Men för nästan var hundrade tur på isen blir det ett plurr.

De närmaste dagarna lovar SMHI minusgrader i stora delar av landet och många står i startgroparna för att ge sig ut till fots, på skridskor eller skidor på nylagda isar. Men en skön tur kan snabbt ändras till en livshotande situation om isen inte håller.

Enligt en undersökning som försäkringsbolaget Trygg-Hansa låtit göra har var tionde tillfrågad någon gång gått igenom isen. Fler män än kvinnor har plurrat, eller varit med när någon annan gjort det, och drygt 40 procent av dem som tagit ett ofrivilligt vinterbad behövde hjälp av någon annan för att ta sig upp ur vattnet.

Carl Crafoord, verksamhetsansvarig för långfärdsskridskor på Friluftsfrämjandet, säger att nästan var hundrade istur blir ett plurr. Han tycker att den ovane åkaren ska börja med organiserade turer.

— Det är farligt att ge sig ut på isen utan sällskap, utan kunskap och utan utrustning. När man åker med oss måste man ha ryggsäck med ombyte och utrustning för att rädda sig själv och andra. Och vi har utbildade ledare som har kunskap.


Tipsa Tipsa en vän
FLER NYHETER PÅ
Eva Frid, medlare, och Agnetha Dentback, brottsofferjouren, föreläser tillsammans om vilka följder ett brott kan få, framför allt sett ur offrets ögon.  

Medlare vill nå ut till eleverna

Ger förebyggande föreläsningar
Kursändring
Jörgen Johansson på plats utanför Hamburgs centralstation, ett av hans favoritställen.  

Musiken nu i hobbyrummet

Precis tvärt emot vad Jörgen Johansson, 45, tidigare sagt så blev det fotografen i honom som tagit över.
Högskolan i Kristianstad har tecknat avtal med ett universitet i Hongkong. Studenterna på det utbytesprogrammet får betala terminsavgift, enligt förslaget.  

Studentkåren rasar över regeringens avgift

Den rödgröna regeringen fortsätter den tidigare regeringens avgiftsbeläggning av högre studier.
Läs våra bilagor