Lockande isar med lurande plurr

Av TT 16 JANUARI 06.31

Många har väntat otåligt denna varma vinter på att få plocka fram skridskor och skidor och ge sig ut på blanka isar. Men för nästan var hundrade tur på isen blir det ett plurr.

De närmaste dagarna lovar SMHI minusgrader i stora delar av landet och många står i startgroparna för att ge sig ut till fots, på skridskor eller skidor på nylagda isar. Men en skön tur kan snabbt ändras till en livshotande situation om isen inte håller.

Enligt en undersökning som försäkringsbolaget Trygg-Hansa låtit göra har var tionde tillfrågad någon gång gått igenom isen. Fler män än kvinnor har plurrat, eller varit med när någon annan gjort det, och drygt 40 procent av dem som tagit ett ofrivilligt vinterbad behövde hjälp av någon annan för att ta sig upp ur vattnet.

Carl Crafoord, verksamhetsansvarig för långfärdsskridskor på Friluftsfrämjandet, säger att nästan var hundrade istur blir ett plurr. Han tycker att den ovane åkaren ska börja med organiserade turer.

— Det är farligt att ge sig ut på isen utan sällskap, utan kunskap och utan utrustning. När man åker med oss måste man ha ryggsäck med ombyte och utrustning för att rädda sig själv och andra. Och vi har utbildade ledare som har kunskap.


Tipsa Tipsa en vän
FLER NYHETER PÅ
Årets mottagare av miljönämndens miljöpris 2014 går till en solcellspark i Hästveda, eller närmare bestämt till initiativtagaren Johan Ehrenberg och företagaren Hans-Inge Reimers.  

Årets miljöpris till solcells-entusiaster

Initiativtagaren Johan Ehrenberg och företagaren Hans-Inge Reimers får pris för solcellspark.
Saranda Hasani drömmer om ett liv som artist och hoppas Idol kan ge henne en bra start. – Jag vill beröra andra med min röst, säger hon.  

Längtar till sin stund på scenen

I kväll sjunger 18-åriga Saranda Hasani från Kristianstad för svenska folket i tredje kvalet till höstens Idol.
Vivianne Holmberg från Bjärnum kommer hem för att sjunga sina favoritarior när Hässleholms konsertförening firar 70 år med en konsert på lördag.  

Firar 70 med
skönsång och musik

"Det ska bli jättekul att komma hem och sjunga", säger operasångerskan Vivianne Holmberg.
Pekå Plast AB i Broby flyttar till Perstorp för att kunna expandera.  

Fem följer med när Pekå Plast AB flyttar

Företaget har redan nyanställt sju i Perstorp
Ann-Christine Gustavsson älskar att skapa och framförallt att inreda. Gården i Fågelsång har både invändigt och utvändigt förskönats och blivit hennes eget ”my heaven”.  

Överraskningar väntar i trädgårdens skrymslen

Med varsam hand har Ann-Christine Gustavsson med familj genom åren förvandlat gårdens byggnader, en efter en till funktionella och attraktiva rum.
Joakim Åstrand, logistikchef på Bergendahls, är nöjd över företagets senaste förvärv av lagerlokaler (i bakgrunden). "Vi effektiviserar omsättningen och gör Hässleholm än mer till ett nav för logistiken", säger han.  

Bergendahls köper
nya lagerlokaler

Personal flyttas från Höör till Hässleholm.
Anna Wallentheim (S) har rödare blod i ådrorna än de flesta. Mamma Lena blir kommunstyrelseordförande för S. Pappa Anders sitter i regionen för samma parti och Anna själv ror i land en riksdagsplats.  

Familj med inflytande
– på alla nivåer

Lena Wallentheim blir kommunstyrelseordförande i Hässleholm. Maken Anders styr i regionen. Och dottern Anna kommer in i riksdagen.
Läs våra bilagor