Förrädiska isar ökar olycksrisken

Av TT 20 JANUARI 07.11

Förrädiska isar har lett till flera drunkningstillbud, senast i lördags då en 60-årig man omkom utanför Uppsala. För att undvika att plurra eller klara sig i vattnet gäller det att ha rätt utrustning.

Den senaste tidens kyla har gjort många ivriga att ge sig ut på isen, kanske alltför ivriga.

— Blir det några dagar med fint väder så vill man ge sig ut och tar kanske lite större risker än man borde göra, säger Anders Wernesten på Svenska Livräddningssällskapet.

Men det ymniga snöandet har fört med sig att det är svårt att veta hur isen ser ut under snötäcket och så kallad snöis är också mindre bärkraftig än kärnis. En grundregel är att isen ska vara minst tio centimeter tjock för att man ska ge sig ut på den.

— Det gäller att ha rätt grejor med sig och vara observant. Ispik är jättebra att ha för att kunna kolla isens tjocklek, säger Wernesten.

Även isdubbar för att kunna greppa sig fast i isen, räddningslina och flythjälp tillhör nödvändig utrustning. Dessutom bör man inte ge sig ut ensam på isen.

Varje år omkommer ett tiotal personer i isolyckor. I lördags omkom en 60-årig man sedan han gått igenom isen på sjön Fyrväpplingen utanför Uppsala.

Störst är risken när isarna fryser på och när vårisarna kommer.

— Då ska folk använda det sista av isen och då är de farligt ute, säger Anders Wernesten som rekommenderar sajten issakerhet.se.


Tipsa Tipsa en vän
FLER NYHETER PÅ
I dag passerar buss 531 precis utanför Finjagården, men från och med december dras linjen in och de resande får ta sig de två kilometerna till gamla väg 21 för att kunna åla kollektivt.  

Indragen busslinje
kom som en chock

Finjagårdens vd kritisk till Skånetrafiken.
94 reklamskyltar för Gert Hallengrens nyhetssajt om Älmhult fanns på fredagen uppsatta längs Hallarydsvägen. Men några bygglov för dessa skyltar har aldrig sökts. Det kan komma att kosta skyltuppsättaren hundratusentals kronor.  

Hallengrens skyltkupp
kan stå honom dyrt

Den omstridde ”naturläkaren” och medieentreprenören Gert Hallengren har hamnat i nytt blåsväder.
 

Hon slussas mellan undermåliga hus

Flerbarnsmamma hänvisades till fuktskadad lägenhet.
Ingela Jönsson och Kerstin Erlansson ger på söndag ett smakprov ur den samlade kyrkomusikskatt de samlat på sig under fyrtio år.  

Kantorernas kväll

Kerstin Erlansson och Ingela Jönsson ger jubileumskonsert musik.
Läs våra bilagor